Wasvoorschriften TotsBots

Image result for totsbots

Het wassen van luiers

Niets wordt zo vaak gewassen als luiers, ga maar na: twee tot drie keer per week gaan ze in de wasmachine. Zelfs je lievelingsshirt was je vast geen 100x per jaar! De stof moet dus heel wat kunnen doorstaan en daarom is het juist bij luiers de kwaliteit erg belangrijk.

Vroeger was het eenvoudig: de grote lappen die als luiers werden gebruikt, waren gemaakt van katoen. Katoen kan heel veel hebben: het is een sterke vezel, slijtvast, goed vochtabsorberend, goed wasbaar (kookecht), het vervilt niet, is motecht, buigzaam en heeft geringe neiging tot elektrostatische oplading. Ideaal dus voor luiers.

De laatste jaren zijn er meer (kunst)stoffen ontwikkeld met vaak hele mooie eigenschappen voor luiers, zoals sneldrogend, soepel, meer absorberend. Dat betekent wel dat die luiers soms op een andere manier gewassen moeten worden.

Hoe moet ik mijn luiers wassen?

Water:

Water is het belangrijkste ingrediënt voor de luierwas! Als de luiers tijdens het wasproces al het water opnemen, kunnen ze niet goed schoongespoeld worden en blijven resten van urine en wasmiddel achter in de luiers. Let dus op een hoge waterstand in de wasmachine tijdens het wassen. Je kunt bij een hele vuile luierwas een voorwas draaien.

Stop de wasmachine niet te vol. De luiers moeten goed de ruimte hebben om schoongespoeld te worden. Als je je hand verticaal op de stapel was in de trommel kunt houden, zit de trommel vol.

Was nieuwe luiers minstens 2 keer vóór het eerste gebruik. Gebruik bij de eerste was voldoende wasmiddel, de tweede kan zonder gedraaid worden. Was de luiers bij deze wasbeurten op de maximale temperatuur, aangegeven op het waslabel. Luiers van katoen, bamboe en andere natuurlijke vezels bereiken na ongeveer 10 keer wassen de maximale absorbtie.

Wasmiddel:

Wasmiddel heeft meerdere functies: het moet het vuil kunnen losweken van textiel èn het zwevend houden in het water. Op die manier wordt je was schoon: de zwevende deeltjes worden afgevoerd door het water dat uit de machine wordt weggepompt.

Gebruik je te weinig waspoeder, dan kan het vuil niet zwevend gehouden worden en valt het weer terug op de textiel. Het water wordt eruit gecentrifugeerd en de vuildeeltjes blijven achter in de textiel. Bij het drogen van de luiers droogt dit gewoon op. De deeltjes zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien, waardoor de was schoon lijkt, maar dat niet is.

Gebruik je te veel waspoeder, dan kan het poeder niet goed uit de vezel verwijderd worden. Om te zien of je teveel waspoeder gebruikt, kun je tijdens de laatste spoelbeurt kijken of er nog zeepbellen zichtbaar zijn. Zo ja, dan is de hoeveelheid wasmiddel te hoog of de hoeveelheid water te laag. Je kunt de dosering dan misschien met een kwart of de helft terugbrengen.

Gebruik een wasmiddel zonder optische bleekmiddelen, chloorbleekmiddel, zeep of soda(natriumbicarbonaat: NaHCO3) en zo min mogelijk enzymen. Deze ingrediënten kunnen de tere babyhuid irriteren en schade toebrengen aan de luiers. Wasmiddelen op zeep- en oliebasis (zoals we vaak zien bij zelfgemaakte wasmiddelen), verkleven de microvezels die in sommige luiers zijn verwerkt. De luiers absorberen dan minder, gaan onaangenaam ruiken en lekker eerder. Gebruik geen azijn als wasverzachter: elastiek in luiers kan daar niet goed tegen en bamboevezels worden zelfs opgelost.

Wasmiddelenadvies:

Een advies is lastig te geven omdat de ingrediënten van wasmiddelen continu veranderen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor verkeerd wasmiddel, bij de producent is het op te vragen of het middel geschikt is voor jou luiers. TotsBots beveelt het TotsBots Potion wasmiddel aan voor de luierwas omdat dit hier speciaal voor is gemaakt. Het maakt al op 30°C schoon en is zeep- en enzymenvrij. Daarna is een waspoeder voor de bonte was het veiligst. Om de garantie op je luiers te behouden is het wel handig te letten op de ingrediënten zoals hiervoor genoemd.

Vlekken:

Het is onvermijdelijk dat er in luiers vlekken ontstaan. Er is een natuurlijk bleekmiddel: de zon. Hang de luiers dus als het kan buiten in de zon te drogen. Vlekkenmiddelen werken niet zo goed als de zon en kunnen bovendien de vezels van de luier aantasten. Alle leveranciers van luiers stellen dat de garantie vervalt bij het gebruik van vlekkenmiddelen, dus iets om rekening mee te houden.

Klittenband

Sluit het klittenband voordat de luiers gewassen worden, omdat de stof anders beschadigd kan worden. Deze beschadigingen vallen niet onder de garantie.

Drogen:

Droog de luiers het liefst aan de lijn. Het is beter voor het milieu. Is het gebruik van de droger niet te vermijden, droog dan de luiers op een zo laag mogelijke stand om oververhitting te voorkomen. Zorg dat de luiers altijd helemaal droog zijn, anders gaan ze muf ruiken. Kijk in het label of de luier in de droger mag, dit is het symbool:

Image result for symbool kan in de droogtrommel Hoe meer stippen in de cirkel, hoe hoger de temperatuur van de droger mag zijn.

Billencréme:

Als je billencréme gebruikt, leg dan een wasbaar luierinlegdoekje of een papieren inlegdoekje op de luier. In deze crème zit vaak lanoline-, olie- of zink en dat kun je niet meer uit de luiers wassen, waardoor de vochtopname wordt verminderd. Het is ook het beste om zelfgemaakte oliedoekjes niet samen met de luiers te wassen. De olie verkleeft de fijne filamenten die zorgen voor de absorptie van de kunstvezellaag (van microvezels) aan de binnenzijde van de luier. Als het verkleeft, kan er niet meer goed worden geabsorbeerd. Een tip is om wasbare billendoekjes te gebruiken. Die doekjes was je met de luiers mee.