Hoe wasbare luiers wassen

Op deze pagina leggen wij uit hoe je het beste wasbare luiers kunt wassen. Daarnaast verwijzen wij op deze pagina door naar diverse andere wasinstructies, zoals: Hoe wasbare zoogcompressen wassen, hoe wasbaar maandverband wassen en hoe lanoliseer je een wolbroek. Wanneer je vragen hebt, neem dan zeker contact met ons op.

Nieuwe luiers wassen

Voor je je nieuwe herbruikbare luiers in gebruik neemt dien je ze te wassen. Het wassen zorgt ervoor dat je de absorberende vezels in de stof los maakt zodat ze beter gaan absorberen. Een ongewassen luier zal maar heel weinig vocht opnemen wat kan leiden tot lekkage. Ons advies is om alle nieuwe luiers minimaal 3 keer voor te wassen. Dit kan bij elke was tot 60 graden. Tussentijds drogen is niet nodig (mag wel). Een andere optie is om nieuwe luiers een dag/ nacht te laten weken en daarna 1x te wassen op een wasprogramma tot 60 graden.

Na 8 – 10 keer wassen is de maximale absorptie van een wasbare luier bereikt. Lekt je luier dus in het begin nog, dan kun je er voor kiezen hem nog enkele keren te wassen voor je hem weer in gebruik neemt.

Een wasbaar overbroekje hoeft maar 1 keer voorgewassen te worden. Dit kan bij elke willekeurige was tot 60 graden.

Wasroutine

Wasbare luiers wassen kost tijd, maar heb je eenmaal je routine gevonden dan gaat het vanzelf. Het belangrijkste bij het wassen van wasbare luiers is veel water en genoeg (maar niet teveel) wasmiddel.
Bij te weinig wasmiddel worden de luiers niet goed genoeg gereinigd en slaan het water en kalk neer op de was en vormen kalkwater.
Bij te veel wasmiddel slaan de losgeweekte vuildeeltjes terug op het wasgoed. Witte was wordt dan grauw.

Gebruik een kleur of sensitive wasmiddel zonder optische bleekmiddelen of chloorbleekmiddelen, zonder wasverzachter of vekkenverwijderaar en zo min mogelijk zeep (<5%). Vaak zie je op de verpakking staan <5% niet ionogene oppervlakte-actieve stoffen. Ecologische wasmiddelen wassen op de lange termijn niet voldoende schoon (reinigen niet diep genoeg). Wil je een ecologisch wasmiddel gebruiken, wissel dan af met een gewoon wasmiddel.

Poeder of vloeibaar? Over het algemeen wordt bij een koude was vloeibaar wasmiddel geadviseerd. Dit lost beter op en geeft een schoner resultaat bij lage temperaturen en korte wasprogramma’s. Poeder wasmiddel bevat over het algemeen meer reinigende stoffen (en bleekmiddelen) en wordt daarom aangeraden bij sterk vervuild wasgoed dat op hoge temperaturen en met een lang programma gewassen wordt. Een nadeel van waspoeder is dat door de korrels het wasgoed sneller slijt, omdat ze een soort scrubeffect hebben waardoor meer microvezels van het wasgoed loskomen.

Dan het wasprogramma. Heeft je wasmachine de optie om extra water toe te voegen dan kun je volstaan met een voorwasprogramma op maximaal 30 graden (dit voorkomt stolling van eiwitten waarbij vlekken zich juist aan de stof gaan hechten) en hierna een hoofdwasprogramma op 60 graden met eventueel extra spoelen.

Bij de voorwas gebruik je de hoeveelheid wasmiddel voor licht bevuilde was. Bij de hoofdwas voor zwaar bevuilde was. Volg de aanbevelingen op het pak wasmiddel.

Heb je een zeer zuinige wasmachine, zonder optie tot extra water dan kan het nodig zijn om eerst een spoelprogramma te gebruiken. Hierna een voorwas programma en daarna een hoofdwas op 60 graden.

Tot slot, urine bijt zich in de stof als vuile luiers te lang blijven liggen. Hierdoor gaan de luiers sneller slijten; vezels breken af, de stof wordt dunner en er vallen gaten in. Het beste was je daarom elke 2-3 dagen. De meeste wasbare luiers mogen in de droger gedroogd worden (kijk op het label voor het wasvoorschrift) maar wees je ervan bewust dat je luiers hierdoor aanzienlijk sneller slijten, ook krimpen ze meer door de droger. Aan de lijn drogen is het beste voor je luiers en voor het milieu.

Stappen wasbare luiers wassen

We nemen je stap voor stap mee om zo een goede wasroutine op te bouwen. Een onjuiste routine kan zorgen voor vervelende gevolgen zoals stinkende luiers en luieruitslag.  Zijn je luiers niet schoon, stinken ze of heeft je kindje uitslag? Was je luiers dan zoals hier beneden beschreven en herhaal de hoofdwas minimaal 2 keer. In de meeste gevallen is dat voldoende. Blijven de luiers stinken dan kun je overwegen je luiers te strippen. Wil je meer weten over hoe je dat het beste kunt doen, neem dan even contact met ons op.

  1. Wanneer je de wasbare luier bij je kindje af doet, verwijder je ontlasting zoveel mogelijk. Maak je gebruik van wegwerp inlegvellen dan gooi je deze met ontlasting en al bij het restafval. Vaste ontlasting kun je eerst in het toilet zoveel mogelijk eraf schudden. Gebruik je geen wegwerp inlegvel schudt dan zoveel mogelijk ontlasting eerst in het toilet eraf. Plakkerige ontlasting kun je met een speciaal daarvoor bestemde lepel/ mes in het toilet eraf schrapen of spoel de luier uit onder de douche.
  2. Bewaar de vieze wasbare luiers in een luieremmer (met wasnet of waszak) of wetbag. Niet weken en was om de 2-3 dagen.
  3. Stop de luiers in de wasmachine en draai een koud wasprogramma, maximaal 30 graden, met een hoeveelheid wasmiddel voor licht bevuilde was. Indien mogelijk met de optie extra water/ extra spoelen. Kijk op het pak wasmiddel voor de aanwijzingen welke hoeveelheid je nodig hebt bij jouw waterhardheid en aantal kg’s was.
  4. Na de voorwas kun je de wasmachine eventueel aanvullen tot deze voor 2/3de gevuld is. Vul aan met bijvoorbeeld hydrofielen, rompers, ondergoed en sokken. Draai dan een hoofdwas van 60 graden. Geen verkort programma of eco programma. Deze gebruiken te weinig water tijdens het wassen. Gebruik een hoeveelheid wasmiddel voor zwaar bevuilde was. Blijft er teveel schuim achter in de wasmachine dan kun je proberen te minderen naar de hoeveelheid voor gemiddeld bevuilde was.
  5. Het drogen van je luiers doe je bij voorkeur aan de lucht, liggend over 2 lijntjes van je wasrek. Wanneer je ze ophangt kunnen je elastieken uitrekken. Sommige luiers en boosters mogen in de droger, check dit altijd in het waslabel. Denk er wel aan dat ze hierdoor sneller slijten, en je dus minder lang met je luiers kan doen. Wol mag nooit in de droger.

Tips bij het wassen van wasbare luiers

  • Heb je vlekken in je luiers? Maak ze dan extra nat met water en hang ze in de zon. De zon is een natuurlijk bleekmiddel. Tussendoor eventueel extra nat maken en herhalen tot alle vlekken eruit zijn.
  • Vouw klittenband altijd terug op de wastabs of sluit het en draai de luier binnenste buiten. Los klittenband kan PUL en je luiers beschadigen.
  • Gebruik geen wasverzachter, hierdoor komt er een laagje op de luiers waardoor ze minder gaan absorberen met de tijd. Gebruik ook geen azijn, borax, kalk verwijderaar, water verzachter, vlek verwijderaars of bleek. Dit kan je luiers beschadigen, zowel het elastiek als de vezels. Tevens vervalt hiermee je garantie.
  • Pas op met hoger wassen dan 60 graden, het kan de levensduur van je luiers drastisch verkorten. Producten met PUL nooit wassen boven de 60 graden.
  • Was niet op een eco programma of verkort hoofdwas programma, dit verbruikt minder water en water is juist hetgeen wat je nodig bent om je wasbare luiers goed schoon te krijgen.

Wasvoorschriften per merk

Bamboolik – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Blümchen – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Cotonea – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Culla di Teby – Was de katoenen buitenkant en cradle maximaal op 40 graden, controleer het label.
Ella’s House – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Hu-da/ Billeka – Wassen met Sonnet wasmiddel, de garantie kan anders vervallen.
ImseVimse – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Little Lamb – Wassen op maximaal 40 graden.
Petit Lulu – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Popolini – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Piriuki – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Thirsties – Thirsties adviseert producten met TPU elke maand 15 minuten in de lage stand in de droger te doen om delaminatie te voorkomen.
Totsbots – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
XKKO – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.