Hoe wasbare luiers wassen?

Op deze pagina leggen wij uit hoe je het beste wasbare luiers kunt wassen. Daarnaast verwijzen wij op deze pagina door naar diverse andere wasinstructies zoals; Hoe wasbare zoogcompressen wassen, hoe wasbaar maandverband wassen en hoe lanoliseer je een wolbroek. Wanneer je vragen hebt, neem dan zeker contact met ons op per mail.

Voor je je herbruikbare luiers in gebruik neemt dien je ze te wassen. Het wassen zorgt ervoor dat je de absorberende vezels in de stof los maakt zodat ze beter gaan absorberen. Een ongewassen luier zal maar heel weinig vocht opnemen wat kan leiden tot lekkage. Ons advies is om alle nieuwe luiers minimaal 3 keer voor te wassen, dit kan bij elke was tot 60 graden in en tussentijds drogen is niet nodig (mag wel). Vanaf 7 a 8 keer is een luier op volle absorptie, lekt je luier dus in het begin nog dan kun je er voor kiezen hem nog enkele keren te wassen voor je hem weer in gebruik neemt. Een wasbaar overbroekje kan 1 keer meegewassen worden en dit kan ook bij elke willekeurige was.

Als mensen denken aan het wassen van wasbare luiers, dan denken we aan vieze luiers, vieze handen en gewoon veel gedoe. En eigenlijk, is dat helemaal niet waar! Wanneer je een goede wasroutine voor wasbare luiers hebt zullen je luiers altijd schoon worden en is het in enkele minuten gebeurd. Maar hoe heb je nou een goede wasroutine? Elke leverancier heeft zo zijn eigen gedachtes wat het beste is en vooral welk wasmiddel het beste is. In deze beschrijving hebben we alle beschrijvingen van alle leveranciers verwerkt en is dit voor elke herbruikbare luier in ons assortiment voldoende. Onderaan de pagina vind je alle linkjes naar de fabrikant met hun advies, daarnaast vind je bij elk product een wasinstructie.

We nemen je stap voor stap mee om zo een goede wasroutine op te bouwen. Een onjuiste routine kan zorgen voor vervelende gevolgen zoals luieruitslag en je luiers stinken vaak.  Zijn je luiers momenteel niet schoon, stinken ze of heeft je kindje uitslag? Was je luiers dan minimaal 3 keer zoals hier beneden beschreven en 9 van de 10 keer is dat voldoende. Blijft het dan nog niet goed, dan kun je overwegen je luiers te strippen. Wanneer je een goede wasroutine hebt krijgt je kindje geen uitslag van de luiers en ruiken ze na zowel het wassen en drogen schoon. 

Wasbare luiers wassen

 1. Wanneer je de luier bij je kindje af doet, verwijder je ontlasting. Dit kun je gemakkelijk doen door gebruik te maken van een wasbaar inlegvel of wegwerp inlegvel. Een wasbaar inlegvel mag mee in de wasmachine bij zowel urine als ontlasting. Een wegwerp inlegvel gooi je bij ontlasting weg en bij urine was je hem mee. 
 1. Was elke 2 a 3 dagen. Laat niet meer dan 4 dagen tussen de wasbeurten zitten, dit kan zorgen voor een schimmel in je luiers of ammonia burn. Wasbare overbroekjes kun je bij enkel urine ook bij de kledingwas mee wassen. 
 1. Bewaar je herbruikbare luiers bij voorkeur droog in een luieremmer of wetbag. Nat bewaren is niet aan te raden, dit kan de vezels in je stof beschadigen waardoor je meer kans hebt op het kaal of dun worden van je stof, wat zelfs kan leiden tot gaten in je luiers. Wanneer je om de 2 a 3 dagen wast krijg je niet meer of minder vlekken wanneer je ze droog bewaart. Je wasbare billendoekjes bewaar je ook in de luieremmer of in een speciaal daarvoor bestemt bakje. 
 1. Je hebt een volle wasmachine wanneer hij voor 2/3e gevuld is. Was je met meer was, dan kan je was niet goed door de machine heen rollen en worden ze niet schoon. Was je met minder was? Vul het dan aan met bijvoorbeeld handdoeken na de voorwas. De was wast de was, en te weinig was zorgt er ook voor dat het niet voldoende schoon gewassen wordt.
 1. Draai een koud wasprogramma, koud is maximaal 30 graden. Denk eraan dat je een los wasprogramma draait, of een voorprogramma welke ook het vuile water afpompt. Hij moet minimaal 45 minuten voorgespoelt worden, dit zorgt ervoor dat alle urine en ontlasting eruit is gespoelt. Het afpompen is cruciaal omdat je anders wast met bevuild water. Voorkeur heeft om extra water en extra spoelen toe te voegen aan het programma. Als wasmiddel kun je bij het voorprogramma een beetje blauwe biotex toevoegen of een beetje waspoeder waarmee je je luiers ook wast. Sommige kindjes reageren op biotex, gebruik dan gewoon waspoeder. 
 1. Draai een warm wasprogramma, warm is maximaal 60 graden (sommige luiers mogen hoger gewassen worden). Voorkeur heeft om extra water en extra spoelen toe te voegen aan het programma. Hierbij doseer je het wasmiddel naar de grootte van je wasmachine (in kilo’s), normaal bevuilde was en hardheid van je water. Tip is om dit 1 keer goed af te meten en een streep op je maatschep te zetten, zo heb je altijd de juiste dosis voor je wasbare luiers. Wil je weten welke wasmiddelen geschikt zijn voor het wassen van je wasbare luiers, kijk dan op de informatie pagina. 
 1. Het drogen van je luiers doe je bij voorkeur aan de lucht, liggend over 2 lijntjes van je wasrek. Wanneer je ze ophangt kunnen je elastieken uitrekken. Sommige luiers mogen in de droger, check dit altijd in het waslabel van je wasbare luiers. Denk er wel aan dat ze hierdoor sneller slijten, en je dus minder lang met je luiers kan doen. Wol mag nooit in de droger.

Tips bij het wassen van wasbare luiers

 • Heb je vlekken in je luiers? Maak ze dan extra nat met water en hang ze in de zon. De zon is een natuurlijk bleekmiddel. Tussendoor eventueel extra nat maken en herhalen tot alle vlekken eruit zijn.
 • Vouw klittenband altijd terug op de wastab als deze er in, los klittenband kan PUL en je luiers beschadigen. 
 • Gebruik geen wasverzachter, hierdoor komt er een laagje op de luiers waardoor ze minder gaan absorberen met de tijd. Gebruik ook geen azijn, borax, kalk verwijderaar, water verzachten, vlek verwijderaars of bleek. Dit kan je luiers beschadigen en komt niet ten goede van de absorptie en het waterdichte vermogen. Meer informatie over welke wasmiddelen wel geschikt zijn lees je hier. 
 • Pas op met hoger wassen dan 60 graden, het kan de levensduur van je luiers drastisch verkorten.
 • Was niet op een eco programma, dit verbruikt minder water en water is juist hetgeen wat je nodig bent om je wasbare luiers goed schoon te krijgen.

 

Wasvoorschriften per merk

Bamboolik – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Blümchen – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Cotonea – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Culla di Teby – Was de katoenen buitenkant en cradle maximaal op 40 graden, controleer het label.
Ella’s House – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Hu-da/ Billeka – Wassen met Sonnet wasmiddel, de garantie kan anders vervallen.
ImseVimse – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Little Lamb – Wassen op maximaal 40 graden.
Petit Lulu – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Popolini – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Piriuki – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Thirsties – Thirsties adviseert producten met TPU elke maand 15 minuten in de lage stand in de droger te doen om delaminatie te voorkomen.
Totsbots – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
XKKO – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.