Hoe wasbaar maandverband wassen

Hoe wasbaar maandverband wassen?

Wasbaar maandverband wassen is eenvoudig. Voor je je wasbare inlegkruisjes, maandverbanden, nachtverbanden, kraamverbanden, labiapads of wasbare tampons kunt gebruiken dien je ze te wassen. Het wassen zorgt ervoor dat je de absorberende vezels in de stof los maakt zodat ze beter gaan absorberen. Een ongewassen verband zal maar heel weinig vocht opnemen en sneller doorlekken. Ons advies is om je nieuwe verbanden minimaal 3 keer voor te wassen, dit kan bij elke was tot 60 graden in en tussentijds drogen is niet nodig (mag wel). Vanaf 7 a 8 keer is het verband op volle absorptie, lekt hij in het begin vlotter door dan moet je hem nog een paar keer wassen. .

Wasbaar maandverband wassen doe je met hetzelfde wasmiddel als waar je de kleding mee wast. Het is vrij eenvoudig en hoeft niet moeilijk te zijn zolang je het maar op de juiste manier doet. Geen speciaal wasmiddel of vieze klusjes, eenvoudig in de wasmachine. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je je wasbaar maandverband het beste kunt wassen.

Wasinstructie wasbaar maandverband

  1. Je kunt je wasbare verbanden met je wasbare luiers mee wassen, maar dit hoeft niet.
  2. Ons advies is om je verband direct na gebruik kort uit te spoelen met koud water om zo het bloed vast uit te spoelen. Hiermee voorkom je vlekken. Vlekken zijn niet onhygiënisch, maar de meeste mensen vinden het niet prettig. 
  3. Bewaar je verbanden bij voorkeur droog, in bijvoorbeeld een mini wetbag. Of bewaar ze in een emmer met water en een beetje zout, door het zout zegt men dat het bloed beter los week. 
  4. Was alle verbanden na je menstruatie in 1 wasmachine. Was ze koud op maximaal 30 graden, met koud water spoel je bloed eruit. Was je ze met warm water dan stollen de enzymen en blijf je vlekken zien. Het voorspoelen kun je doen met een beetje blauwe biotex of wat van je eigen waspoeder. 
  5. Hierna kun je je wasbare verbanden bij de handdoeken in wassen. Vul je wasmachine aan tot 2/3 gevuld, zo wast je wasmachine het schoonst. Was deze was op 60 graden, zo worden alle eventueel aanwezige bacteriën goed gedood. 

Tips voor het wassen van wasbare verbanden

  • Heb je vlekken in je wasbare verbanden? Maak ze dan extra nat met water en hang ze in de zon. De zon is een natuurlijk bleekmiddel. Tussendoor eventueel extra nat maken en herhalen tot alle vlekken eruit zijn.
  • Vouw klittenband altijd terug op de wastab als deze er in, los klittenband kan PUL beschadigen.
  • Gebruik geen wasverzachter, hierdoor komt er een laagje op je maandverbanden waardoor ze minder gaan absorberen met de tijd. Gebruik ook geen azijn, borax, kalk verwijderaar, water verzachten, vlek verwijderaars of bleek. Dit kan je verbanden beschadigen en komt niet ten goede van de absorptie en het waterdichte vermogen. Meer informatie over welke wasmiddelen wel geschikt zijn lees je hier.
  • Pas op met hoger wassen dan 60 graden, het kan de levensduur van je verbanden drastisch verkorten.
  • Was niet op een eco programma, dit verbruikt minder water en water is juist hetgeen wat je nodig bent om je wasbare verbanden goed schoon te krijgen.

 

Copyright: Alle teksten, foto’s en filmpjes zijn door Mooregreen gemaakt en eigendom van Mooregreen. Teksten,  foto’s en filmpjes mogen niet worden gekopieerd, gebruikt of opgeslagen worden zonder schriftelijke toestemming van Mooregreen.