Waarom wasbare luiers?

Wegwerpluiers hebben één groot voordeel ten opzichte van wasbare luiers: gemak. Waarom is het dan toch de moeite waard om voor wasbare luiers te kiezen?

Zacht voor de billen van je baby

Waar wegwerpluiers voornamelijk bestaan uit plastic en superabsorberende Polymeer (SAP) korrels bestaan wasbare luiers grotendeels uit natuurlijke materialen. Zowel wegwerpluiers als wasbare luiers bestaan uit verschillende lagen: de binnenzijde, de absorberende kern en de buitenste laag.

  • De binnenste laag, tegen de huid van je kindje, moet vocht doorlaten naar de absorberende kern.

Bij wegwerpluiers bestaat de binnenste laag uit plastic, nml. Polyethyleen (PE) of Polypropyleen (PP). Bij de meeste wasbare luiers is de binnenzijde van natuurlijke materiaal, nml. katoen, bamboe, hennep of een combinatie hiervan. Ook zijn er luiers met een binnenzijde gemaakt van stay-dry materiaal. Dit is een polyester stof die vocht doorlaat maar de billen van je baby langer droog laat voelen.

  • De absorberende kern moet zoveel mogelijk vocht kunnen opnemen.

Bij wegwerpluiers bestaat de kern uit een mengsel van fluffpulp (katoen, hout of hennep vezels) en SAP korrels. Dit mengsel verandert in een gel zodra het vocht opneemt. Deze gel is zo sterk dat ook het vocht uit de babyhuid onttrokken wordt. Als gevolg hiervan kan luieruitslag ontstaan.
Bij wasbare luiers bestaat de absorberende kern uit meerdere lagen natuurlijke materialen. Soms met een klein percentage (<20%) polyester. Dit om de levensduur van de wasbare luier te verlengen doordat minder snel krimp en slijtage optreedt.

  • De buitenste laag van de luier moet ervoor zorgen dat het vocht in de luier blijft zodat er geen lekkage ontstaat.

Bij wegwerpluiers bestaat de buitenste laag uit PE of PP, geweven textiel of rubber.
Bij wasbare luiers is de buitenste laag gemaakt van waterafstotend materiaal, genaamd PUL (polyurethaan laminaat). Dit is een flexibele en ademende polyester stof die tot op zekere hoogte waterdicht is.

Ecologische wegwerpluiers zijn geproduceerd met meer milieuvriendelijke materialen, zoals fluffpulp uit duurzaam hout of resten van mais en suikerbiet.

Onze keuze voor wasbare luiers gaat uit naar luiers met een binnenzijde en absorberende kern van 100% natuurlijke materialen. Zo is er de minste kans op een allergische reactie en de minste kans op vuilophoping in de kern van de luier. Moet je baby wennen aan het natte gevoel, zorg dan voor voldoende absorptie zodat je kindje niet te lang in een drijfnatte luier ligt. Luieruitslag door natte billen kun je voorkomen door uit voorzorg te smeren met een fijne billenbalsem of het gebruik van een stay-dry inlegvel.

Verkleinen van de afvalberg

Gemiddeld gebruikt elk kindje over de gehele luierperiode 5 luiers per dag. Dit zijn 150 luiers per maand en betekent 25 kilo afval aan wegwerpluiers per maand per kind! Gemiddeld genomen zijn kinderen tegenwoordig met 3 jaar en 2 maanden zindelijk (overdag). Tot zindelijkheid komen per kind wel 5400 wegwerpluiers op de afvalberg terecht. Wegwerpluiers bedragen zo’n 5-8% van het restafval (cijfers milieucentraal).

Of je nu fulltime of parttime wasbaar luiert, je bijdrage aan de afvalberg daalt drastisch. En aangezien steeds meer gemeenten gaan belasten op het aantal kg’s afval per huishouden kan het je uiteindelijk ook nog wat opleveren in je portemonnee.

Minder CO2 uitstoot

Wasbare luiers leveren tot wel de helft minder CO2 uitstoot op, per kind gedurende de luierperiode. Ook wanneer je de productie en het wassen van de luiers meerekent.
Volgens cijfers van Milieucentraal ligt de CO2 uitstoot in het geval van volledig gebruik van wegwerpluiers rond de 800 kg per kind voor de gehele luierperiode.

Gebruik je fulltime wasbare luiers en gebruik je geen droger dan is de CO2 uitstoot 410 kg. Gebruik je wel de droger voor het drogen van je wasbare luiers dan komt de CO2 uitstoot uit op 584 kg per kind voor de gehele luierperiode.

Goedkoper

Volgens cijfers van Milieucentraal is het gebruik van wasbare luiers gemiddeld € 450 per kind goedkoper dan het gebruik van wegwerpluiers. Maar, dit bedrag is afhankelijk van heel veel factoren. Zowel bij wegwerpluiers als bij wasbare luiers heb je goedkopere en duurdere merken. Bij wasbaar spelen daarnaast meer kostenposten mee zoals wasmiddel en de kosten voor wassen en drogen. Waar je bij wasbaar vooral erg in moet hebben is dat je niet de illusie hebt dat je er bent met 1 uitgave. Lees je goed in, mail webshops met je vragen, huur of koop eerst beperkt om te proberen of het merk/ type luier bevalt. Wat voor het ene kindje werkt hoeft niet voor het andere kindje te werken. Een grote aanschaf zonder vooraf te testen raad ik af. Want hoewel er een goede tweedehands markt is voor wasbare luiers gaat dat voordeel van € 450 toch snel teniet bij grote miskopen en dat is gewoon zonde. Zowel voor je portemonnee als voor je ervaring met wasbare luiers.

Heb je eenmaal gekozen voor wasbare luiers dan is het natuurlijk wel zo dat de luierkosten voor elk volgend kindje in theorie alleen bestaan uit de was- en droogkosten. Een enorme besparing dus ten opzichte van weer een volledige periode in wegwerp luiers!

Geen poep tot in de nek of op de enkels

Wasbare luiers hebben elastieken langs de beentjes, rugzijde en soms ook aan de buikzijde. Daarnaast hebben alle one-size modellen verkleinknopen aan de voorzijde waarmee je de lengte van de luier kunt verkleinen. Hierdoor sluit de luier mooi aan bij de beentjes.

De elastieken, het juist afstellen van de luier en de pasvorm zorgen ervoor dat een wasbare luier zelfs de ergste poepexplosies aankan. Poep tot in de nek komt echt niet meer voor. Poep tot aan de enkels, misschien een enkele keer bij ziekte en gebruik van een eendelig systeem. Een tweedelig systeem met voorgevormde luier en overbroekje moet ook deze narigheid aankunnen.

De allerleukste printjes.

Stiekem is dit toch wel één van de leukste voordelen van wasbare luiers. Iedere verschoning weer een nieuw kleurtje of printje uitzoeken maakt het verschonen bijna een feestje. Althans zolang die lieve baby nog stil ligt.

Wees gewaarschuwd, shop jij liever voor je baby dan voor jezelf dan zou er zomaar een nieuwe verslaving op de loer kunnen liggen.

Maar eigenlijk is de allerbelangrijkste reden: omdat JIJ dat wilt! Waarom is dat nu zo belangrijk?

Wasbare luiers zijn meer werk dan wegwerpluiers. Je moet je inlezen: welke systemen bestaan er, welke materialen, hoe werkt het precies. Er is veel aanbod dus voordat je daarin duidelijkheid hebt geschept ben je zo een paar dagen of misschien wel weken verder. Als de baby er is en je bent klaar om met de wasbare luiers te starten, begint pas het echte werk. Eventueel vouwen, heb je genoeg absorptie, hoe krijg je die luier om bij een kleine beweeglijke en waarschijnlijk huilende baby. Want de meeste baby’s vinden verschonen en aankleden helemaal niet leuk, zeker niet als ze honger hebben. Heb je lekkage, waar komt dit dan vandaan? Poep overal in de luier (behalve op het inlegvel). En niet te vergeten al die sceptische mensen in je omgeving. Trek je er niks van aan!

Deze hindernissen ga je alleen overwinnen wanneer je daadwerkelijk vanuit jezelf gemotiveerd bent (intrinsieke motivatie) om wasbare luiers te gebruiken.

Maar ik beloof je dat ik altijd bereid ben om jullie te helpen deze kleine hindernissen te overwinnen. En dan kan er niets op tegen dat blije gevoel dat je baby de mooiste en beste luiers om zijn billen heeft en je ook nog iets goeds voor de natuur doet.

Mooregreen RichelleHobbel 17

 

 

 

 

 

Copyright: Alle teksten, foto’s en filmpjes zijn door Mooregreen gemaakt en eigendom van Mooregreen. Teksten,  foto’s en filmpjes mogen niet worden gekopieerd, gebruikt of opgeslagen worden zonder schriftelijke toestemming van Mooregreen.