Waarom Wasbare Luiers?


1. Beter voor je baby

2. Goedkoper

3. Beter voor het milieu

4. Makkelijk

5. Leuk en modebewust

 


Beter voor je baby

Wat is beter: je baby landurig blootstellen aan schadelijke chemicalien in wegwerpluiers of wasbare luiers gebruiken waar bij de productie speciaal op het vermijden hiervan wordt gelet?

Je baby heeft een dunne huid en een kwetsbaar en snelgroeiend zenuwsysteem, dat minder goed chemicaliën kan buitensluiten. Langdurige blootstelling aan chemicaliën brengt dan extra risico met zich mee.

En wat zit er dan allemaal in die wegwerpluiers? Nou, dioxine, natrium polyacrylaat, verf, parfums, plastic, tolueen, xyleen, ethylbenzeen, dipenteen.

Een paar uitgelicht:

Dioxine is een bijproduct van het papierbleekingsproces om de luiers netjes wit te maken. Doe even een google search en je ziet al dat er een verhoogd risico is op o.a. kanker.

Sodium polyacrylaat is die kristalachtige gel, die het water zo goed absorbeert. Dit werd vroeger ook gebruikt in tampons, maar doen bleek dat er een link was met het toxic shock syndroom (TSS), wordt het niet meer gebruikt in tampons. Het inbrengen in het lichaam schijnt schadelijk te zijn. De stof is nog wel te vinden in maandverband en wegwerpluiers.

Verf, parfum en plastic en andere ingrediënten worden wel gelinkt aan allergiën en zelfs astma. Dit is ook de start geweest van het heruitvinden van de wasbare luier, maar dan een hippe vormgeving vergeleken met de vierkante doeken van vroeger. Die zijn overigens nog steeds het goedkoopst en heel erg handig!

En als je spreekt over comfort, wat zou jij fijner vinden, een papieren luier met redelijk scherpe randjes of een katoenen of bamboe luier?Goedkoper

Reken maar mee:

Voor een duurder merk wegwerpluier betaal je ongeveer 27 cent per luier. Bij een geadviseerd gemiddeld gebruik van 6500 luiers per kind kost dat 1755 euro.

Voor een goedkoper merk wergwerpluier betaal je ongeveer 17 cent per luier. Dit is 1105 euro per kind.

Waskosten komen neer op 168.74 euro per kind gemiddeld: 1.18 euro per week voor 2 jaar en 9 maanden. (1.18euro*52weken*2.75jaar=168.74euro)

Een goedkoop pakket met emmer etc kost ongeveer 250 euro. Met waskosten erbij dus 418.74 euro.

Een duurder pakket met emmer kan 600 euro kosten. Met waskosten erbij is dat dus 768.74 euro.

Duur merk wegwerp versus duur merk wasbaar: 1755euro-768.74 =986.26 euro besparing voor het eerste kind en 1586.26 euro voor een volgend kind!

Duur merk wegwerp versus goedkoop pakket wasbaar: 14755-418.74=1336.26 euro besparing voor het eerste kind en 1586.26 euro voor een volgend kind!

Goedkoop merk wegwerp versus duur merk wasbaar: 1105-768.74=336.26 euro besparing voor het eerste kind en 936.26 euro voor een volgend kind!

Goedkoop merk wegwerp versus goedkoop merk wasbaar: 1105-418.74= 686.26 euro besparing voor het eerste kind en 936.26 euro voor een volgend kind!Beter voor het milieu

Het produceren van één wegwerpluier kost de energie die vergelijkbaar is met 1 kop ruwe olie. En er gaan gemiddeld zo’n 6500 wegwerpluiers per kind doorheen.

De ontlasting komt terecht waar het hoort. Eigenlijk hoort de ontlasting uit een wegwerpluier ook in de wc (kijk maar op het pak, echt!), maar dat doet niemand die ik ken. Bij het gebruik van uitwasbare luiers komt het automatisch in het riool terecht in plaats van op de vuilnisbelt.

Daar duur het tot 500 jaar voordat een luier is afgebroken, dus het blijft wel even stinken!Makkelijk

Je hoeft niet meer naar de winkel te rennen als je luiers op zijn, ook niet midden in de nacht. Er is altijd wat in huis. En stel dat de laatste luier nog niet droog is, dan gebruik je een hydrofieldoek of een theedoek, een washandje of iets anders in het overbroekje.Leuk en modebewust

Al die nieuwe ontwerpen, ik ben eraan verslaafd geraakt. Niet teveel verschillende merken kopen, anders zoek je je naar in de berg met inleggers, overbroekjes etc, wat er bij elkaar hoort. Koop één merk als de hoofdmoot en doe daar leuke dingen bij. Met elke modegrill komen er weer andere ontwerpen bij.

In onze webshop kunt Wasbare luiers kopen