Waarom wasbare luiers?

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn herbruikbare luiers die je, in tegenstelling tot wegwerpluiers, niet weggooit na gebruik. Deze duurzame luiers hebben veel voordelen ten opzichte van wegwerpluiers. Mooregreen is een online wasbare luier winkel waar je diverse wasbare luiers kunt kopen. Het principe van een wasbare luier is bij elk systeem hetzelfde, een absorberende binnenkant en een waterdichte buitenkant. Soms is het 1 systeem, vast aan elkaar, en soms bestaat het uit 2 of zelfs 3 delen. Meer over de diverse systemen lees je bij de luierkeuzehulp pagina.

Wasbare luiers zijn beter voor je baby

Wegwerpluiers bevatten verschillende chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je baby, met name doordat deze nog zo’n dunne en kwetsbare huid heeft. Wegwerpluiers kunnen stoffen als dioxine, natriumpolyacrylaat, tolueen en dipenteen bevatten. De verf, het parfum en het plastic die worden gebruikt in wegwerpluiers worden in verband gebracht met allergieën en zelfs met astma. Wasbare luiers worden veelal gemaakt van bamboe, hennep of katoen. Dit zijn materialen die niet schadelijk zijn voor je baby.

Wasbare luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers

Kosten wegwerpluiers
Voor een duurder merk wegwerpluier betaal je ongeveer € 0,27 per luier. Bij een geadviseerd gemiddeld gebruik van 6.500 luiers kost dat in totaal € 1.755,- per kind.
Voor een goedkoper merk wegwerpluier betaal je ongeveer € 0,17 per luier. Dit is voor 6.500 luiers in totaal € 1.105,- per kind.

Kosten wasbare luiers
De kosten van het wassen van je wasbare luiers komen neer op € 168,74 euro per kind gemiddeld: dat is € 1,18 euro per week voor 2 jaar en 9 maanden. (€ 1,18 x 52 weken x 2,75 jaar = €168,74)
Een goedkoop pakket 
wasbare luiers kost ongeveer € 250,-. Wanneer we de waskosten hierbij optellen, komt dat neer op € 418,74.
Een duurder pakket wasbare luiers kost ongeveer € 600,-. Wanneer we de waskosten hierbij optellen, komt dat neer op € 768,74.
Houd er ook rekening mee dat kinderen met wasbare luiers vaak eerder zindelijk zijn dan kinderen met wegwerpluiers. Daarnaast kun je de duurzame luiers ook gebruiken voor eventueel volgende kinderen. Hierdoor bespaar je nog meer geld.
Een besparing die flink kan oplopen! Wanneer je daarnaast nog besluit over te stappen op wasbare billen doekjes bespaar je tot € 500 euro per kind per luierperiode!

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu

Een kindje draagt gemiddeld vijf luiers per dag, dit zijn er ongeveer 150 per maand. Elke maand zorgt dit per kind voor een afval productie van 22 kilo, op jaarbasis 260 kilo!

Een veelgestelde vraag is hoeveel beter het is dat je je wasbare luiers moet wassen, omdat dat ook water en energie kost. Ook als je het gebruik van de wasmachine (en eventueel de droger) meerekent, zijn wasbare luiers veel minder belastend voor het milieu dan wegwerpluiers. Wanneer je de luiers op 60 graden wast en ze droogt in de wasdroger, is de CO2-uitstoot 1,5 keer lager dan wanneer je wegwerpluiers gebruikt. Deze wasbare luiers kun je echter ook prima wassen op 40 graden en aan de waslijn laten drogen. In dat geval is de CO2-uitstoot zelfs 2,5 keer lager. Let op: als je kindje ziek is, raden we wel aan om de luiers op 60 graden te wassen.

Op de vuilnisbelt duurt het tot 500 jaar voordat een wegwerpluier is afgebroken, dus het blijft wel even stinken!

Wasbare luiers zijn er in leuke kleuren en prints
De saaie katoenen lappen waar veel mensen aan denken bij wasbare luiers zijn al lang verleden tijd. Wasbare luiers zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele kleuren en leuke prints. Vooral in de zomer is dit extra leuk!

Hoe kies ik de juiste wasbare luier voor mijn baby?
Er zijn ontzettend veel soorten wasbare luiers. Wij helpen je graag om de perfecte wasbare luier voor jouw baby te kiezen.

1. Kies het materiaal
Wasbare luiers worden gemaakt van verschillende materialen. Je kunt kiezen uit katoen, bamboe, hennep of een combi. Een katoenen luier gaat vooral heel lang mee maar is wat stugger en neemt iets minder op. De bamboe luiers absorberen het beste, zijn lekker zacht  en een combi luier met hennep houdt het vocht heel goed vast.

2. Kies een model
Je kunt kiezen uit verschillende modellen wasbare luiers:

Bekijk de luierkeuzehulp om erachter te komen welk model het beste bij jou en je baby past.

Wasbare producten voor mama en het gezin

Wist je dat je naast wasbare luiers ook diverse andere wasbare producten kunt gebruiken binnen het gezin? Voor mama’s die borstvoeding geven vindt je bij Mooregreen heerlijk zachte en goed absorberende wasbare zoogcompressen. Plakken niet aan je tepels, goedkoper dan wegwerp zoogcompressen en beter voor je huid!

Voor mama’s vindt je bij Mooregreen ook wasbare tampons en diverse wasbare maandverbanden, van wasbaar inlegkruisje tot wasbaar nachtverband. Allemaal zonder schadelijke stoffen, en geen broeierig effect tussen je benen. Beter voor je portemonnee en het milieu.Voor het gezin kun je bij Mooregreen ook diverse alternatieven vinden. Wist je namelijk dat je een vuilnis zak makkelijk kan vervangen voor een wasbare vuilniszak? Simpel uitschudden, wassen en weer opnieuw gebruiken!  Wasbare boterhamzakjes vervangen al die plastic boterhamzakjes binnen het gezin. Of een beewrap, een bijenwas doek waarin je je eten kunt bewaren of om producten en materialen mee af te sluiten.

Rondje gezwommen in een wasbare zwemluier? Vieze sportkleding? Stop het in een waterdichte wetbag en neem het mee naar huis zonder plastic zak of een natte tas!

 

Copyright: Alle teksten, foto’s en filmpjes zijn door Mooregreen gemaakt en eigendom van Mooregreen. Teksten,  foto’s en filmpjes mogen niet worden gekopieerd, gebruikt of opgeslagen worden zonder schriftelijke toestemming van Mooregreen.