Uitleg luiersystemen

Verschillende systemen

All-in-one (AIO)

Bij een all-in-one (AIO) luier is het absorberende gedeelte (deels) vastgenaaid aan het waterafstotende buitenbroekje. Ze hebben hierdoor een groot gebruiksgemak, omdat ze net zo snel om te doen zijn als een wegwerpluier. Maar ze zijn wel pasvormgevoelig en dat betekent dat je op zoek moet naar een model dat bij jouw kindje goed zit.

All-in-one luiers zijn er in newborn varianten en one-size varianten. De newborn varianten zijn veelal geschikt van ongeveer 2 tot 6 kg. De newborn luiers die sluiten met drukknopen hebben een extra drukknoop in het midden om een naveluitsparing te maken voor de navelstreng. Zodra de navelstreng eraf is gevallen kun je de drukknoop open laten.

Newborn luiers zitten wat betreft pasvorm veel mooier dan one-size varianten bij een pasgeboren baby. Nadeel is dat de absorptie vele malen minder is. Dit kan te weinig zijn voor baby’s die vanaf het begin al veel plassen. Je kunt dan extra (newborn) boosters toevoegen voor meer absorptie.

One-size varianten zijn veelal geschikt vanaf ongeveer 4-5 kg tot 16 kg. Deze hebben verkleinknopen op de voorkant waarmee je de juiste lengte van de luier kunt afstellen. Zorg dat de luier in de liezen mooi aansluit, er mogen geen gaten bij de liezen vallen. Til je de beentjes omhoog of gaat je kindje zitten en zie je dat de luier niet aansluit in de liezen, dan moet je de luier verkleinen.

Pocketluier

Een pocketluier is een buitenbroekje met een pocket erin vastgenaaid. In de pocket stop je het absorberende gedeelte van de luier. Bij de meeste pockets worden inleggers meegeleverd. Een aantal pockets kun je zonder absorptie kopen. Geschikte absorptie zijn vouwluiers, prefolds en losse inleggers. De binnenzijde van een pocketluier kan van verschillende materialen zijn: microfleece, suedecloth, bamboe viscose of katoen. Tussen de pocket en het buitenbroekje zit een waterafstotende PUL laag.

Pocketluiers zijn bijna altijd one-size modellen, geschikt vanaf ongeveer 4-5 kg tot 16 kg. Met de verkleinknopen op de voorkant kun je de juiste lengte van de luier afstellen. Zorg dat de luier in de liezen mooi aansluit, er mogen geen gaten bij de liezen vallen. Til je de beentjes omhoog of gaat je kindje zitten en zie je dat de luier niet aansluit in de liezen, dan moet je de luier verkleinen.

Snap-in-one (SIO)/ All-in-two

Het SIO systeem bestaat uit een absorberend gedeelte (de inleggers) en een waterafstotend overbroekje. De inleggers klik je met behulp van drukknoopjes aan het overbroekje vast. En dan heb je dus een luiers die je in 1x om kunt doen, net als een AIO of pocket luier.

Als je je kindje gaat verschonen en het heeft niet gepoept dan klik je de inleggers los en kun je het overbroekje drogen en opnieuw gebruiken. Ontlasting loopt wel vaak langs de inleggers en dan moet je dus inleggers en overbroekje vervangen.

Het verschil tussen een SIO systeem en all-in-two systeem is dat je bij deze laatste losse inleggers gebruikt. Je klikt ze dus niet vast in het overbroekje.

Het BestBottom SIO systeem kent dag- en nachtinleggers. De nachtinleggers zijn dikker en hebben drukknopen om de daginlegger hierop vast te klikken. Zo heb je genoeg absorptie om de nacht door te komen zonder verschoning of met minder verschoningen.

Tweedelig systeem

Een tweedelig systeem bestaat uit een los absorberend gedeelte en een waterafstotend overbroekje van PUL of wol dat beschermd tegen doorlekken. Het absorberende gedeelte kan zijn een (ouderwetse) vouwluier, prefold, voorgevormde luier of losse inleggers (all-in-two systeem).

Voorgevormde luiers

Voorgevormde luiers kunnen gemaakt zijn van katoen, bamboe/ katoen of hennep/ katoen. Soms met nog een percentage polyester om de natuurlijke vezels te beschermen, zodat de luier minder snel slijtagegaten gaat vertonen.

Voorgevormde luiers zijn er in newborn varianten en in one-size varianten. Sommige merken, zoals Little Lamb en Motherease werken met maten. Maat 1 (iets groter dan newborn), maat 2 en maat 3 of maat XS t/m maat XL.

De kleinste maten hebben de mooiste pasvorm bij newborns. Ze passen beter bij de lichaamsverhoudingen van een newborn. Een one-size luier moet je verkleinen en deze luier oogt dus veel groter bij een newborn. Het nadeel van newborn luiers is dat de absorptie minder is dan van one-size luiers. Sommige baby’s plassen zoveel dat ze al snel meer absorptie nodig hebben.

One-size luiers kun je op maat maken door de lengte in te korten met behulp van de verkleinknopen op de voorkant.

Een beperkt aantal merken hebben net een ander systeem om te verkleinen. Je vouwt de voorkant van de luier naar beneden en aan de binnenkant bevinden zich drukknoopjes om te luier te sluiten.

Voorgevormde luiers sluiten met een snappi (de snapless varianten), klittenband of drukknopen.

Vouwluiers en  Prefolds

Flats en Prefolds zijn vouwluiers. Een flat is een vierkant stuk stof (60×60, 70×70, 80×80) bestaande uit 1 laag. Deze kun je op verschillende manieren vouwen als luier en vastzetten met een snappi of boingo. Prefolds bestaan uit meerdere lagen stof en hebben een meer rechthoekige vorm. De vouwtechnieken voor prefolds zijn eenvoudiger dan voor flats.

Als je de vouwluier om je kindje heen vouwt dan kun je deze sluiten met een Snappi. Dit is de vervanger van de luierspeld. De Snappi heeft een T-vorm met aan de uiteinden weerhaakjes welke je vast zet in de stof.

Vouw je de luier niet om je kindje heen dan kun je deze in drieën vouwen. Dit is de padfold. Je kunt ze tegen de naden invouwen of met de naden mee vouwen. Er zijn heel veel verschillende vouwtechnieken beschikbaar, echter is het lastig vast te stellen welke vouw het beste voor je kindje werkt. Dit is een kwestie van uitproberen. Een aantal vouwtechnieken worden uitgelegd op onze pagina hydrofiel luiers vouwen. Ook op Google vind je ontzettend veel voorbeelden en uitleg over diverse vouwtechnieken. De 5 meest gebruikte vouwtechnieken voor prefolds (maar ook te gebruiken bij flats) zijn: pad fold, Newspaper fold, Bikini twist/ fold, Angel wing fold, Jelly roll fold. Fijn te gebruiken vouwtechnieken voor flats bij newborns zijn: Pickman fold en Origami fold.

Overbroekjes

Overbroekjes gebruik je over een voorgevormde luier, vouwluier, prefold of losse inleggers. Ze zijn gemaakt van een waterafstotende stof, PUL (ook wel TPU genoemd), en beschermen tegen lekkage.

Je kunt een overbroekje meerdere verschoningen gebruiken, zolang er geen ontlasting op zit. Droog ze met een doek of hang ze tussen 2 verschoningen door te luchten.

One-size overbroekjes zijn gemiddeld genomen geschikt voor kindjes van ca. 4 tot 16 kg. Hierbij stel je de juiste lengtemaat in met de drukknopen rij aan de voorzijde.

Sized overbroekjes koop je per x-aantal kilo’s. Vaak 2,5 tot 6-9 kilo (maat newborn, S, M of maat 1), van 9 tot 15 kilo (maat L of maat 2) en +15 kilo (maat XL of maat 3). De overbroekjes sluiten met drukknopen of klittenband.

Sommige overbroekjes hebben flappen aan de binnenzijde. Vouwluiers kun je gemakkelijk in drieën vouwen en vervolgens onder de flapjes aan de binnenkant stoppen. Zo verschuift de vouwluier niet. Hetzelfde geldt voor losse inleggers.

Met alle overbroekjes moet je ervoor zorgen dat er geen absorberende stof zichtbaar is. Steekt er absorberende stof buiten het overbroekje dan ontstaat er lekkage. Zorg er altijd voor dat het overbroekje goed in de liezen zit.

Extra absorptie

Bij alle luiers, alle systemen en varianten geld dat je op een bepaald moment extra absorptie moet toevoegen. Het is niet de bedoeling dat je luier na één uur volledig verzadigd is en je moet verversen. Bij het ene systeem voeg je sneller extra absorptie toe dan het andere systeem. Wanneer je extra absorptie gaat toevoegen is afhankelijk van het plasgedrag van je kindje.

Extra absorptie voeg je toe in de vorm van 1 of meer boosters/ inleggers. Deze zijn er in verschillende materialen. De kenmerken per materiaal:

  • Microvezel heeft een snelle droogtijd, absorbeert snel maar heeft een lage tot gemiddeld absorptievermogen. Daarnaast werkt microvezel als een spons. Bij druk op de inlegger laat het vocht los, met als gevolg natte plekken door druklekkage. Ook mag microvezel niet direct tegen de huid liggen. Microvezel onttrekt vocht uit de huid en kan de huis beschadigen.
  • Katoen absorbeert snel en verdeeld het vocht goed. De absorptie is gemiddeld en de droogtijd redelijk snel.
  • Bamboe absorbeert minder snel dan katoen, maar heeft wel een hoog absorptievermogen. Hierdoor droogt het langzaam. Bamboe inleggers blijven zacht.
  • Hennep/ katoen absorbeert het minst snel maar heeft het hoogste absorptievermogen terwijl de inleggers toch relatief dun zijn. Het verdeeld het vocht goed over de inlegger en de droogtijd is vaak sneller dan bij bamboe. Hennep heeft wel als eigenschap dat het stug wordt in de loop van de tijd.