Hydrofiele luiers vouwen

Hoe vouw je een hydrofiele luier?

Een hydrofiele luiers, oogjesluier en twill luiers zijn een van de goedkoopste wasbare luiers op de markt. Ze zijn goedkoop, absorberen voldoende en zijn snel droog. Ze zijn onderdeel van het tweedelig systeem en je moet ze af sluiten met een wasbaar overbroekje. Maar hoe moet je hydrofiele luiers vouwen? Je hebt diverse vouwmethodes en wij zetten een aantal vouwtechnieken hydrofiele luier op en rij. Iedereen heeft zo zijn of haar persoonlijke voorkeur welke vouw het fijnste is. Experimenteer erop los, bekijk onze stappenplannen en bekijk de filmpjes. Mis je een bepaalde vouw, laat het ons dan gerust weten dan maken wij deze in orde.

Naast de verschillende vouwen voor hydrofiele luiers laten wij zien welke diverse vouwen je kunt gebruiken bij het vouwen van een prefold en hoe je zo’n schattige strikluier op kan doen. Je kunt voor hydrofiele luier ook gebruik maken van de vouwen voor prefolds en andersom.

Hoe vouw je een vouwluier?

Hydrofiele luiers, oogjesluier of twill luier vouwen is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe het werkt. Deze luiers zijn over het algemeen even groot en de vouwtechniek kan ook voor al deze luiers gebruikt worden. Stap voor stap nemen wij je mee hoe je een vouwluier vouwt en kun je dit zelf rustig oefenen. De stappenplannen zijn getekend en hebben een begeleidende tekst. Er staan diverse filmpjes met vouwmethodes voor vouwluiers online welke je duidelijk laten zien hoe je dit kunt doen. Je kunt voor hydrofiele luier ook gebruik maken van de vouwen voor prefolds en andersom.

Wil je weten hoe je een grote XL hydrofiel kleiner vouwt om vervolgens als wasbare luier te gebruiken, bekijk dan dit filmpje waarin we laten zien hoe je een XL hydrofiele luier kleiner vouwt voor gebruik.

De vliegervouw

de vliegervouw hydrofiele luier

Stap 1: Leg de stoffen luier in een ruit voor je. Vouw de zijden links- en rechtsonder langs het midden naast elkaar.
Stap 2: Vouw de bovenste punt naar beneden. Je kunt eventueel nu een booster plaatsen voor extra absorptie.
Stap 3: Vouw de onderste punt een derde omhoog (hier kun je mee spelen, hoe kleiner je kindje, hoe hoger je hem omhoog trekt)
Stap 4: Leg je kindje op de luier, vouw de onderzijde tot aan de navel. Vouw beide zijkanten over de heupen naar de buik. Vouw eventueel de randjes bij de beentjes terug naar binnen en vouw het randje bij de rug terug naar binnen.
Stap 5: De hydrofiele luier vormt nu een volledige wasbare luier, sluit hem af met een snappi of boingo.
Stap 6: Sluit hem af met een wasbaar overbroekje.

Bekijk hier het filmpje van de vliegervouw.

De origami vouw

origami vouw hydrofiele luiers

Stap 1: Leg de stoffen luier recht voor je en vouw hem door de helft naar boven.
Stap 2: Vouw hem nogmaals door de midden maar dan naar rechts.
Stap 3: Pak de bovenste losse punt en vouw deze naar buiten. De punt daar onder komt nu in het midden te liggen en zo ontstaat een driehoek.
Stap 4: Draai de stoffen luier om, de driehoek ligt nu naar beneden.
Stap 5: Vouw de bovenste laag van links naar rechts en verdeel het stuk stof over drie gelijke delen. Je kunt eventueel nu een booster plaatsen voor extra absorptie.
Stap 6: Leg je kindje op de luier, vouw de onderzijde tot aan de navel. Vouw beide zijkanten over de heupen naar de buik. De luier vormt nu een volledige wasbare luier, sluit hem af met een snappi of boingo. Vouw eventueel de randjes bij de beentjes terug naar binnen en vouw het randje bij de rug terug naar binnen.
Stap 7: Sluit hem af met een wasbaar overbroekje.

Bekijk hier het filmpje van de origami vouw

Overige vouwtechnieken vouwluiers

Naast de alom bekende vliegervouw en origamivouw zijn er nog meer vouwtechnieken voor vouwluiers beschikbaar. Wij hebben er een aantal op film gezet zodat je ze eenvoudig terug kunt kijken en kunt oefenen.

  1. De Padfold
  2. De Pickmanfold
  3. De Prefold vouw
  4. De Vlindervouw
  5. XL hydrofiele luier kleiner vouwen

Hoe vouw je een prefold?

Een prefold is een wasbare luier welke valt onder de vouwluiers, net als een hydrofiel, oogjes of twill luiers. Het verschil is dat deze over het algemeen kleiner is en bestaat uit meerdere lagen stof. Hierdoor heb je minder vouwwerk en zijn ze sneller om te doen. Je hebt diverse vouwen voor een prefold en wij leggen er een aantal uit aan de hand van een stappenplan. Je kunt voor prefold ook gebruik maken van de vouwen voor hydrofiele luiers en andersom.

Angel wing fold

angelfold prefold vouwen

Stap 1: Leg de prefold in de lengte voor je.
Stap 2: Vouw de linker en rechter onderste hoek naar binnen. De bovenste zijde vouw je niet.
Stap 3: Leg je kindje op de luier, vouw de onderzijde tot aan de navel. Vouw beide zijkanten over de heupen naar de buik.
Stap 4: Draai de snappi of boingo met de haakjes naar de luier.
Stap 5: De luier vormt nu een volledige wasbare luier, sluit hem af met een snappi of boingo.
Stap 6: Sluit hem af met een wasbaar overbroekje.

Hoe vouw je een strikluier?

Strikluiers zijn een van de (in mijn optiek) schattigste luiers die er zijn. Ze vallen net als hydrofiele luiers, oogjesluiers, twill luiers en prefolds onder de vouwluiers. Ze vormen samen met de voorgevormde luiers het tweedelig systeem, je sluit ze dus af met een wasbaar overbroekje. Een strikluier is een stoffen luier welke super slank gevouwen kan worden en daarmee perfect past bij pasgeboren baby’s. Daarnaast zijn ze ook prima te gebruiken bij een grote peuter, met de juiste extra absorptie. Ze nemen behoorlijk goed op en zijn eenvoudig bij te boosten. Het kan lastig lijken hoe je een strikluier moet strikken, maar wij laten zien dat dit mee valt. Bekijk het stappenplan zodat je het thuis bij je kindje kunt proberen.

strikluier vouwen

Stap 1: Leg de strikluier met de brede kant naar boven. Vouw de luier dubbel van onder naar boven. (Bij pasgeboren baby’s vouw je ook het rugdeel nog dubbel).
Stap 2: Leg je kindje op de luier, vouw de onderzijde tot aan de navel. Vouw beide zijkanten over de heupen naar de buik.
Stap 3: Vouw de touwtjes achter de rug langs (draai je kindje naar de zijkant om dit te doen)
Stap 4: Strik de touwtjes vast op de buik.
Stap 5: Sluit hem af met een wasbaar overbroekje.

 

Hopelijk vormt dit een duidelijk stappenplan en kun je thuis aan de slag met vouwen. Mis je nog een specifieke vouw? Laat het ons weten en we gaan er direct mee aan de slag! Wil je meer informatie over wasbare luiers? Bekijk dan zeker onze informatie pagina of de website van Wasbareluierwereld.

 

Copyright: Alle teksten, foto’s en filmpjes zijn door Mooregreen gemaakt en eigendom van Mooregreen. Teksten,  foto’s en filmpjes mogen niet worden gekopieerd, gebruikt of opgeslagen worden zonder schriftelijke toestemming van Mooregreen.