Hoe wasbare zoogcompressen wassen

Hoe wasbare zoogcompressen wassen?

Wanneer je borstvoeding geeft en wasbare zoogcompressen gebruikt zul je ze ook moeten wassen. Waarschijnlijk heb je tegenwoordig dagelijks wel 1 of meerdere wasjes, dus ze zijn zo weer schoon. Het wassen van wasbare zoogcompressen is namelijk heel simpel. Voor je ze in gebruik kunt nemen dien je ze te wassen. Het wassen zorgt ervoor dat je de absorberende vezels in de stof los maakt zodat ze beter gaan absorberen. Een ongewassen zoogcompres zal maar heel weinig vocht opnemen en sneller doorlekken. Ons advies is om je nieuwe zoogcompressen minimaal 3 keer voor te wassen, dit kan bij elke was tot 60 graden in en tussentijds drogen is niet nodig (mag wel). Vanaf 7 a 8 keer is het verband op volle absorptie, lekt hij in het begin vlotter door dan moet je hem nog een paar keer wassen. Je wast ze met hetzelfde wasmiddel als waar je je kleding mee wast. 

voor de vrouw 1

Wasinstructie wasbare zoogcompressen

  1. Je kunt je wasbare zoogcompressen droog bewaren in bijvoorbeeld een wetbag. Indien gewenst kun je ze na gebruik ook uitspoelen en dan wederom ‘droog’ bewaren.
  2. Was ze mee met de kleding of handdoeken, bij voorkeur in een wasnetje. Ze mogen gewassen worden op maximaal 60 graden. De meeste zoogcompressen mogen niet in de droger, dit is voor het PUL of fleece niet goed.
  3. Heb je last van spruw? Was ze dan minimaal op 60 graden, zo worden alle eventueel aanwezige bacteriën gedood.

Tips voor het wassen van wasbare verbanden

  • Heb je vlekken in je wasbare zoogcompressen? Maak ze dan extra nat met water en hang ze in de zon. De zon is een natuurlijk bleekmiddel. Tussendoor eventueel extra nat maken en herhalen tot alle vlekken eruit zijn.
  • Gebruik geen wasverzachter, hierdoor komt er een laagje op de luiers waardoor ze minder gaan absorberen met de tijd. Gebruik ook geen azijn, borax, kalk verwijderaar, water verzachten, vlek verwijderaars of bleek. Dit kan je herbruikbare zoogcompressen beschadigen en komt niet ten goede van de absorptie en het waterdichte vermogen. Meer informatie over welke wasmiddelen wel geschikt zijn lees je hier.
  • Pas op met hoger wassen dan 60 graden, het kan de levensduur van je zoogcompressen drastisch verkorten.

 

Copyright: Alle teksten, foto’s en filmpjes zijn door Mooregreen gemaakt en eigendom van Mooregreen. Teksten,  foto’s en filmpjes mogen niet worden gekopieerd, gebruikt of opgeslagen worden zonder schriftelijke toestemming van Mooregreen.