FAQ

Veelgestelde vragen

Kan ik advies krijgen over wasbare luiers en welke kosten zijn hier aan verbonden?

Bij Mooregreen krijg je altijd gratis advies, zonder enige betalingsverplichting. Voor je besluit over te stappen op wasbare luiers kunnen wij ons indenken dat je een boel of een paar vragen hebt. Stel deze gerust per mail: info@mooregreen.nl of per telefoon: 0682002010 (bellen of appen). Indien je tevreden bent met het advies wat je van ons gekregen hebt heten we je van harte welkom in onze wasbare luier winkel!

Wat zijn wasbare luiers?

Wasbare luiers zijn herbruikbare luiers die je, in tegenstelling tot wegwerpluiers, niet weggooit na gebruik. Wasbare luiers hebben veel voordelen ten opzichte van wegwerpluiers. Ze bestaan uit een katoenen, bamboe of hennep (of een mix) absorberende binnenkant en worden afgesloten door een waterdicht overbroekje. Het overbroekje kan bestaan van PUL of wol zijn.

Hoe deze wasbare luiers in gebruik zijn en aan elkaar zitten verschilt per systeem.

– Bij een all in one zit de absorberende binnenkant vastgenaaid aan de waterdichte buitenkant.
– Bij een all in 3 systeem heb je een stoffen buitenkant welke vastgeklikt zit aan de waterdichte hoes, in deze waterdichte hoes leg je de absorberende booster.
– Bij een pocket (one size of sized) steek je de absorberende binnenkant in de flap welke vast zit aan de waterdichte buitenkant.
– Bij een tweedelig systeem heb je twee handelingen, een absorberende binnenkant welke je afsluit met een waterdichte buitenkant van wol of PUL.

Katoen, bamboe, hennep... Wat is het verschil?

* Katoen is de steunpilaar van de wasbare wereld en is dat al eeuwen. Het heeft een erg grove vezel en kan vele keren gewassen worden. Qua fabrieksproces is er veel verschil tussen biokatoen en non-biokatoen in de hoeveelheid giftige stoffen die erbij betrokken zijn. Diverse merken verwerken katoen in hun voorgevormde luiers of wasbare billendoekjes.

* Bamboe heeft een super absorberende vezel met een luxueus gevoel. Er wordt wel gezegd dat het 40% meer absorbeert dan katoen, en toch is het minder dik. Omdat de individuele vezeltjes korter zijn dan bij katoen hebben bamboe luiers niet het lange leven van katoenen luiers, maar ze kunnen wel twee of meer baby’s meegaan als u ze voorzichtig behandelt in de was. Diverse merken verwerken bamboe in hun voorgevormde luiersbillendoekjes of zoogcompressen.

* Hennep is een grondstof die beter is voor het milieu dan katoen. Hennep groeit sneller en heeft veel minder bestrijdingsmiddelen, water en kunstmest nodig. Het levert meer op per hectare en kan vaker geoogst worden. Hennep voelt zacht, soepel en draagt luchtig. Het is sterker, slijt minder snel en neemt minder snel geurtjes op dan katoen en als grootste voordeel absorberen ze heel veel. De hennepplanten waarvan stof voor kleding en luiers gemaakt wordt, zijn van een andere variëteit dan die waar wiet van gemaakt wordt. Momenteel hebben wij wasbare luiers,  prefolds en boosters met hennep in de webshop.

Wat kosten wasbare luiers nu echt?

Wasbare luiers besparen al geld bij de eerste baby, en bij de baby’s die daarop volgen nog meer. Stel dat een kind rond de 2,5 a 3 jaar overdag zindelijk is, dan gaat het om ruim 6500 luiers. Omgerekend in euro’s komt dit neer op een besparing die oploopt tot 1000 euro bij je eerste baby. Bij daaropvolgende baby’s kan de besparing oplopen tot ruim 1500 euro per kind. In deze prijzen is het wassen inclusief wasmiddel, water en elektriciteit meegenomen. 

Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig?

Wij adviseren 20 tot 24 wasbare luiers is een redelijk mooi aantal om mee te luieren, ervan uitgaand dat je om de 2 tot 3 dagen wast. 3 à 4 nachtluiers is daarnaast wenselijk. Qua overbroekjes zit je goed met 6 a 7 overbroekjes. Gebruik je een AI3-systeem, dan zullen dit rond de 3 a 4 overbroekjes (en 5 a 6 cradles) worden met 20 à 24 boosters.

Welke maat wasbare luiers heb ik nodig?

Dat ligt aan welke wasbare luier je kiest. Er zijn one size luiers, welke overwegend passen vanaf een kilo of 4,5 a 5 tot aan 15 a 17 kilo. Daarnaast heb je diverse sized systemen, welke per product in kilo’s zijn aangegeven. Deze kilo’s zijn bij benadering, soms groeit een kindje er sneller uit of blijft er langer in zitten. Het kan namelijk verschillen per postuur hoe een luier valt.

Een sized systeem maakt dat je meer luiers nodig bent, maar is wel beter afgestemd op het gewicht van je kindje.

Gewichten in kilo’s staan in de maat-tabellen vermeld bij elk product. 

Welk soort inlegger/liner?

Inleggers in wasbare luiers hoeven niet, maar maken het wel makkelijker. De eerste maanden met enkel borst- of flesvoeding zijn ze niet nodig; deze ontlasting spoelt weg tijdens het wassen. Zodra de baby vaste voeding gaat eten, zijn inlegvellen wel handig. 

Een inlegger plaats je tussen de luier en de huid van je kindje. Hij laat vloeistof door, maar houdt ontlasting tegen. Bij een verschoning kun je deze inlegvellen verwijderen. Een wasbaar inlegvel schud je leeg boven de wc en doe je bij de was. Een wegwerp inlegvel kan in bijv. een biologisch afbreekbaar hondenpoepzakje verpakt worden en bij het restafval gedaan worden. Officieel mag menselijke ontlasting niet bij het GFT. Ook is het doorspoelen van deze inlegvellen niet aan te raden; rioolbuizen raken erdoor verstopt en de kosten zijn dan voor jezelf. Ons advies: spoel ze niet door.

Waarom verkoop je boosters?

Een booster gebruik je voor extra absorptie in de wasbare luier. In de eerste maanden is dit vaak nog niet nodig, maar uiteindelijk wel. Een booster plaats je boven de wasbare luier of steek je in de ‘insert’ erbij. Vooral voor ’s nachts is een booster vaak heel wenselijk.

Hoe was ik de wasbare luiers?

Hoe je je wasbare luiers het beste wast kun je vinden bij de wasvoorschriften, hier staat stap voor stap beschreven hoe je het beste je wasbare luierswasbare maandverbanden en wasbare zoogcompressen wast. Ook staat hier exact beschreven hoe je je wolbroekjes lanoliseert voor gebruik.

Hoe droog ik de luiers?

Wasbare luiers drogen doe je het beste aan de waslijn, binnen of buiten. En dan ook het liefst liggend, want dat is beter voor de elastieken. Sommige luiers mogen in de droger, maar houd er rekening mee dat je luiers dan sneller slijten.

Wat ben ik allemaal nodig om wasbaar te luieren?

Er is niet een standaard lijst met wat je moét aanschaffen, wel kunnen wij een richtlijn geven wat handig is om in huis te hebben. Het verschilt per systeem hoeveel luiers en eventueel overbroekjes nodig kunnen zijn, deze handleiding is gebaseerd op om de 3 a 4 dagen wassen. 

* Luiers per systeem

Tweedelige luiers:     20 tot 24 binnenluier en 4 a 5 overbroekjes
Pockets:                    20 tot 24 luiers
All in three:                20 tot 24 boosters, 2 a 3 stoffen buitenkanten en 5 a 6 cradles
All in one                   20 tot 24 luiers

*
Nachtluiers 3 a 4 en 1 a 2 overbroekjes

* 1 of 2 luier emmers met 2 wasnetten per emmer. 1 emmer boven en 1 beneden

* 20 tot 24 boosters (afhankelijk van de luier

Inlegvellen

* 30 wasbare billendoekjes 

* 1 a 2 wetbags voor onderweg en de opvang. 

Hoe gebruik ik wasbare billendoekjes?

Wasbare billendoekjes gebruik je in plaats van wegwerp billendoekjes. Je kunt ze op diverse manieren bewaren tot gebruik en bewaren tot na het wassen. 

Voor gebruik kun je ze:
* In een plastic of glazen bakje doen met een laagje water. Denk er wel aan dat je dit water om de dag even ververst. Op deze manier heb je altijd natte doekjes bij de hand
*Droog op een stapeltje en een zeeppompje gevuld met water. Je pompt doekje voor doekje nat voor gebruik.

Na gebruik:
* In een speciaal plastic of glazen bakje met daarin een wasnet
* In de 
luieremmer
* In een 
wetbag

Hoe bewaar ik mijn wasbare luiers?

Wasbare luiers kun je op diverse manieren bewaren, zo geordend als je zelf wil. Er zijn diverse tips te bedenken en die plaatsen wij hier:

* Vouw je luiers vast in elkaar voor gebruik, plaats de eventuele boosters, fleeceinlegvellen en wegwerpinlegvellen alvast in de luier. Zo zijn ze grijpklaar en hoef je dit niet meer te doen als je kindje in zijn of haar blote bips ligt.
* Leg soort bij soort.
* Leg ze in een speciaal daarvoor bestemde lade, of op een plank boven de commode. Bij de grote blauwe winkel met gele letters hebben ze ook handig rolkarretjes. Eigenlijk zijn ze voor in de keuken of berging, maar voor wasbare luiers zijn ze ook super handig!
* Geef je nachtluiers en daarbij behorende overbroekjes een apart plekje.
* Zet op elke kamer en beneden een luieremmer neer of hang een wetbag op. Zo heb je altijd een plekje om je luiers in op te bergen.
* Doe onder in je luier emmer een paar druppels tea tree olie of wat Lenor korrels. Zo ruikt het nét iets lekkerder als je de emmer open doet.

Mijn luiers zijn hard geworden!!

Vaak betekent dit dat er nog te veel wasmiddel in je luiers zit en je ze beter moet spoelen. Zet dan de knop voor extra spoelen aan tijdens het wasprogramma en/of verminder de hoeveelheid waspoeder. 

De eco-stand van je wasmachine is niet aan te raden voor het wassen van je wasbare luiers.
Daarnaast is het slim je wasmachine elke maand te ontkalken. Je hebt hier speciale anti kalktabletten voor in de supermarkt.
Indien je je luiers buiten droogt, kan het soms fijn zijn ze even 5 a 10 minuten in de droger zachter te maken voor gebruik. 

Gaat mijn baby luieruitslag krijgen?

De meeste baby’s krijgen wel een keer luieruitslag. Helaas ‘hoort dat erbij’. Vooral tijdens het krijgen van tandjes wil dit wel gebeuren. Je kunt hiervoor een billenzalf of spray gebruiken van bijv. Punkin Butt of de huid insmeren met pure kokosolie. Is de luieruitslag extreem heftig, dan zal maizena of talkpoeder op de billen vaak goed werk verrichten. 

Zaak is vooral dat de huid droog moet worden en blijven. Een poosje met blote billen liggen, kruipen of rondlopen is dus ook een goede oplossing. 

Moet ik de poepluiers weken?

Nee, poepluiers kun je het beste droog bewaren. Schaf een luieremmer aan en bewaar hier je vieze luiers in, eventueel één boven in de slaapkamer en één beneden. Per luieremmer raadden wij twee wasnetten aan, wisselend één voor in de was en één voor in de emmer.  Wil je liever geen luieremmer, dan is is een wetbag een goed alternatief. Ze zijn er in de mooiste printjes in en diverse groottes.

Waarom moet ik de luiers wassen voordat ik ze gebruik?

Omdat je zo de vezels in je wasbare luiers losmaakt, zodat ze goed absorberen. Net als bij theedoeken en keukendoeken bijvoorbeeld. Advies voor nieuwe luiers: minstens 3 keer een vol programma meedraaien in de was, na 7 a 8 wasbeurten zijn ze op volle absorptie.

Verkopen jullie ook cadeaubonnen?

Ja! Stuur gerust een mailtje met de aanvraag. We zijn nodig; het persoon voor wie het is, en het bedrag wat je uit wil geven. Wij maken dan een (digitale) cadeaubon en deze kan de klant zelf uitgeven op de site.