Veelgestelde Vragen (FAQ)


Wat zijn wasbare luiers?

Katoen, Bamboe of Microfibre... wat is het verschil?

Wat kosten luiers nu echt?

Hoeveel echte luiers heb ik nu eigenlijk nodig?

Welke maat luiers heb ik nodig?

Welke maat past bij welke leeftijd?

Welk soort inlegger/liner?

Wat doe ik met een vieze inlegger?

Waarom verkoop je boosters?

Hoe was ik de luiers?

Hoe droog ik de luiers?

Welke overbroekjes heb ik nodig en hoeveel?

Mijn luiers zijn hard geworden!!

Gaat mijn baby luieruitslag krijgen?

Moet ik de poep-luiers weken?

Waarom moet ik de luiers wassen voordat ik ze gebruik?

Wat gebruik jij?

Verkoop je ook cadeaubonnen?

 

Katoen, Bamboe of Microfibre.... wat is het verschil?

In een notedop: kies biokatoen als je een luier wilt, die heel lang goed blijft. Kies bamboe als je een superabsorberende luier wilt die luxueus aanvoelt of microvezel als je beperkte droogruimte en -tijd hebt.

Katoen is de steunpilaar van de wasbare wereld en is dat al eeuwen. Het is een heel erg robuste vezel en kan vele keren gewassen worden. Qua fabrieksproces is er veel verschil tussen biokatoen en non-bio katoen in de hoeveelheid giftige stoffen die gebruikt worden.

Bamboe is een superabsorberende vezel met een luxueus gevoel. Er wordt wel gezegd dat het 40% meer absorbeert dan katoen, en het is toch minder dik. Omdat de individuele vezeltjes korter zijn dan bij katoen hebben ze niet het lange leven van de katoenen luiers, maar ze kunnen wel twee of meer babies meegaan als u ze voorzichtig behandeld in de was.
Alle bamboe stoffen van Little Lamb en Totsbots hebben het Oeko-tex100 certificaat, wat iets zegt over hoeveel hoe schoon de stof is na het fabrieksproces. Dit is natuurlijk belangrijk voor de gezondheid van je baby. Een Oeko-tex certificaat zegt echter niets over het fabrieksproces om draad te maken van bamboe planten. Geen enkele bamboe stof is biologisch. Er wordt wel gezegd dat bamboe biologish is 'gekweekt'. Dat kan, maar deze informatie kan misleidend zijn, omdat de biologische standaard faalt tijdens het fabrieksproces. Er zijn twee manieren om het in een bruikbare vezel te veranderen. Bij de ene komen veel schadelijke chemicaliën vrij die erg belastend zijn voor het milieu. Het lijkt dan of Bamboe een goede optie is in vergelijking met katoen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Little Lamb gebruikt het duurdere en intensievere proces van de twee. Deze is bijna biologisch, het dichts mogelijk bij biologisch wat mogelijk is voor bamboe.

Hennep is een grondstof die beter is voor het milieu dan katoen. Hennep groeit sneller en gebruikt daarbij veel minder bestrijdingsmiddelen, water en kunstmest. Het levert meer op per hectare en kan vaker geoogst worden. Hennep voelt zacht, soepel en draagt luchting. Het is sterker, slijt minder snel en neemt minder snel geurtjes op dan katoen. De planten waar stof van kleding en luiers van gemaakt worden zijn van een andere varieteit dan waar wiet van gemaakt wordt. Momenteel heb prefolds en boosters met hennep in de webshop liggen. Het is een fijne aanvulling op je luierstapel. Zeker eens proberen zou ik zeggen.

Microvezelluiers zijn de snel drogende optie, speciaal gemaakt voor klanten die een beperkte droogruimte of -tijd hebben. Omdat ze gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als je fleece trui, komen ze bijna droog uit de wasmachine na de centrifugeertijd. Een korte tijd luchtdrogen of vijf minuten in de droger op een lage temperatuur moet ze eigenlijk al drogen. Nadeel kan zijn dat het materiaal een beetje werkt als een spons: het neemt snel en veel vocht op, maar zodra je er op gaat zitten, laat het het vocht ook weer snel los. Combineren met bamboe boosters kan een oplossing zijn. Vind hier alle wasbare luiers. Vanwege de mindere lekdichtheid en het onnatuurlijke materiaal, heb ik deze luiers niet in de winkel liggen. Wel heb ik boosters van microvezel of met een laag microvezel erin. Deze kunnen eventueel bij een kindje wat veel in 1 keer plast helpen om de urine snel op te nemen en dan langzaam af te geven aan de bamboe, katoen of hennep in de luier. Zo blijft het kindje toch droog.


Wat kosten luiers nu echt?

Wasbare luiers sparen geld uit bij uw eerste baby en nog meer voor volgende babies. Kinderartsen in Groot-Brittanië stellen dat pasgeboren babies ongeveer 10-12 keer per dag verschoond moeten worden. Bij oudere babies is dit ongeveer 6 keer. Dit verschonen eindigend bij ongeveer 2.5 tot 3 jaar. Daarna wordt er voor een tijd alleen nog een luier gebruikt in de nacht.

Uitgaand van  gemiddeld zeven verschoningen per elke 24 uur gedurende de luiercarriëre van je baby, gebruikt deze ongeveer 6500 luiers.

Check dit maar eens met de prijzen van luiers in de winkels bij u in de buurt en vermenigvuldig de kosten van een luier met 6500!! U betaald al snel ongeveer 1150 euro per baby.

Om echt te kunnen vergelijken moet je hier natuurlijk de kosten van het wassen bij optellen. Dit komt neer op ongeveer 1.18 euro per week. Dit is inclusief waspoeder, electriciteit, water en ook nog de afschrijving van uw wasmachine.*

En als u de luiers ook nog voor een volgende baby gebruikt, bespaart u nog meer!

Waarom zou u uw zuurverdiende geld spenderen aan iets wat u weggooit?

* (Deze kosten zijn berekend in Groot-Brittanië en vergelijkbaar met Nederland. Ik heb er gewoond, dus ik kan het weten!)


Hoeveel echte luiers heb ik nu eigenlijk nodig?

Dit is altijd een moeilijk vraag om te beantwoorden.

Een luierverkoper :-), zal al snel het aantal dat u nodig heeft, onderschatten om u een verkeerde indruk te geven van de kosten.

Het is wel moeilijk om accuraat te zijn, omdat elke baby erg varieert in de dagelijkse hoeveelheid luiers die hij/zij gebruikt. Bovendien varieert dit ook nog eens gedurende hun luiercariëre.

Een set van twintig luiers in elke maat (bijv. 1en2 van Little Lamb), met alle accessoires, zal voor de meerderheid van de babies een basis geven, maar we verkopen u graag meer luiers als u dat wenst. Twintig luiers geeft je tien luiers per dag aan het begin, en dat is juist wanneer je de meeste luiers nodig hebt. Je zult dus echt de was de baas moeten blijven en ideaal gezien met een droger moeten werken om de luiers weer klaar te hebben voor de volgende vangst!

Toptip: Vergeten de wasmachine aan te zetten? Gebruik in nood een theedoek of hydrofieldoek in het luierhoesje.


Welke maat luiers heb ik nodig?

Dat hangt er helemaal vanaf welk merk je kiest en welk model luier. Als je bijvoorbeeld de bamboe luier neemt van Little Lamb, zijn er drie maten, waarvan je waarschijnlijk de eerste twee nodig hebt. Gebruikt je een 'EenMaat'-luier, dan hoef je natuurlijk geen andere maat te kiezen, tenzij je bij je pasgeborene toch liever een aangemeten luier ziet. De maten zijn aangegeven bij de verschillende luiers.

Houd er alstjeblieft rekening met dat babies een heel verschillende lichaamsbouw kunnen hebben, dus de maatvoering bij de luiers is een gemiddelde.

Ik adviseer eerst een probeerpakket te kopen, zodat je de juiste maat kunt bepalen voor je baby.

De meeste babies veranderen regelmatig van 'vorm' tijdens de eerste jaren van hun leven. Het is heel gewoon voor een baby om eerder dan verwacht met maat 2 te beginnen om dan weer terug te gaan naar maat 1 zodra ze meer actief en slanker worden.


Welke maat past bij welke leeftijd?

Als je kijkt naar de gemiddelde groeicurve van babies, dan is er een groot verschil tussen de groei van een jongen en een meisje. Zij zullen op een ander moment een andere maat nodig hebben. Een richtlijn staat aangegeven bij het soort luier. Deze kan per merk verschillen.

Top tip: Het is makkelijker om de zindelijkheid te trainen tijdens de warme zomermanden omdat er dan meer vloeistof uitgezweet wordt. Minder bezoekjes aan het potje!

 

Welk soort inlegger/liner?

Inleggers zijn niet essentieel voor het luiersysteem, maar maken het leven net dat beetje makkelijker.

Inleggers laten de vloeistof door, die dan geabsorbeerd wordt door de luier. De ontlastig wordt tegengehouden.... voor het makkelijker wegwerken, sorry weggooien. Inleggers zijn makkelijk, het is wel een extra kost. Wees voorzichtig met doorspoelen van inleggers als je oude, gebroken of beschadigde rioolpijpen in het huis hebt.

Er zijn ook wasbare inleggers. Fleece inleggers en inleggers van glad materiaal zijn makkelijk schoon te maken. Deze houden je baby ook droger.

Welke worden het dan? Kort door de bocht: fleece inleggers/liners thuis en papieren/viscose inleggers buitenshuis.


Wat doe ik met een vieze inlegger?

Een vieze papieren of viscose inlegger kan in het toilet gedeponeerd worden en weggespoeld, zolang je maar een modern rioolsysteem hebt.

Een fleece inlegger met ontlasting hou je boven de w.c., je rekt het een beetje uit en laat dan de zwaartekracht zijn werk doen. Iets minder prettige ontlasting en borstvoedingsontlasting hebben wat meer aanmoediging nodig, bijvoorbeeld met een toiletborstel. Als de grootste boodschap verwijderd is van de fleece liner, kan het gewassen worden met de luiers.

De ontlasting gaat bij het gebruik van deze inleggers naar waar het hoort; in het riool en niet op de vuilnisbelt.


Waarom verkoop je boosters?

Hoewel veel luiers al ontworpen zijn om veel op te vangen, zijn er altijd die babies die je ‘heavy wetters’ kunt noemen. Voor deze extra grote plassen is de booster gemaakt. Leg de booster tussen de luier en het overbroekje of in de luier zelf, als deze dan nog past. Extra absorptie in tijden van nood; lange autoritten en nachten.

We hebben het allemaal wel eens gezien; een kleuter in een kinderwagen die steeds een slokje neemt van zijn beker. Als je peuter alleen rustig is als hij/zij steeds drinkt, zul je vaker luiers verschonen. Wat je erin stopt, komt er ook weer uit! Een extra booster is dan ook wel handig.


Hoe was ik de luiers?

Als het verschoningstijd is, verwijder je de luier en vouwt eventuele klittenband terug, zodat de haakjes niet aan de andere was gaan hangen. Doe de luier in de emmer. Als je genoeg luiers, boosters en wasbare inleggers (en eventueel wasbare billendoekjes) hebt voor een goede lading, doe ze dan in de wasmachine en geef ze de tijd in een warme was – ongeveer 30˚C. Gebruik geen Ecover poeder, dat is te agressief voor het elastiek in de luier.

Behandel luiers als delicate was! Er gaat geen kledingstuk zo vaak in de wasmachine als een luier en ondanks dat ze een smerig leven leiden, is het toch prettig als ze daarvoor geen stank voor dank krijgen. Een goede behandeling verhoogd de levensverwachting van je luiers!

(In tijden van ziekte kun je de luiers warmer wassen, maar als je dit regelmatig doet, zal het zeker de levensduur van een luier verkorten.)

De beste resultaten bereik je als je maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid waspoeder gebruikt.  Dit kan wat anders liggen als je hard water hebt, dan zul je meer waspoeder nodig hebben om de was schoon te krijgen. Als je luiers wat vlekken vertonen na de was, droog ze dan in direct zonlicht. Hiermee verdwijnt 99% van de vlek!

Top tip: Zonnelichtbehandeling werkt ook goed bij andere vlekken zoals curryvlekken of zweetvlekken op T-shirts!

Nog een paar tips om je luiers een nog langer leven te geven….

  • Vouw altijd de klittenband terug, anders grijpen de haakjes aan de luiers, wat ze minder effectief maakt.
  • Was wasbare luiers meestal op 30˚c en een spoel koud na. Een hete was van 60˚c zo nu en dan ik OK, maar regelmatig heet wassen reduceert het leven van de klittenband en elastiek.
  • Gebruik geen wasverzachters omdat deze een laagje aanbrengen over de vezels en daarmee de absorptie reduceren.
  • Gebruik geen ontsmettingsmiddelen. Deze bevatten vaak te veel sodium percarbonate/natriumpercarbonate. Als dit met water in aanraking komt, veranderd het in waterstofperoxide. Moet ik nog meer zeggen? Het zal de vezels van de luier aan gaan tasten en het elastiek en klittenband ‘opeten’. Het maakt de luiers na geruime tijd minder effectief.
  • Vermijd het gebruik van: azijn (beschadigd de PUL en is te zuur voor bamboe), borax, kalkverwijderaars of waterverzachters (Calgon etc), vlekverwijderaars en bleekmiddel. Bleek zit vaak in wasmiddel voor witte was. Deze kun je dus in de meeste gevallen op de plank laten staan.
  • Probeer zo veel mogelijk de droger te vermijden. Alle pluizen die je uit de filter haalt, komen ergens vandaan! Gebruik je de droger, controleer dan van te voren hoe warm de droger wordt in de cyclus die je kiest.
  • Was de poepluiers niet samen met andere was uit je huishouden en helemaal niet met keukenwas en babykleren. Wassen op 30˚- 40˚C is niet warm genoeg om alle bacteriën uit de ontlasting te doden en je krijgt het op de keukendoeken of babyrompermouw, waar de baby weer op zal sabbelen.
    Als de luiers alleen nat zijn, is het OK om het met de andere was te wassen omdat urine steriel is.

 

Hoe droog ik de luiers?

Het drogen aan de lijn in direct zonlicht is het beste, omdat de zon een natuurlijk bleekmiddel is voor de vezels en het is gratis!!! Dichtbij, maar niet op, een bron van warmte, zoals een radiator, is ook goed. De luiers kunnen ook gedroogd worden op een lage temperatuur in de droger. Wel even checken hoe warm het precies wordt tijdens de cyclus!

Extreem hoge temperature in de droger zullen zeker de levensverwachting van je luiers beïnvloeden. Het is OK zo nu en dan in een noodgeval.

Bewegende lucht (wind/tocht etc) is de sleutel tot het droogproces. Hoe warmer de temperatuur van de lucht, hoe sneller het water verdampt, maar zonder beweging in de lucht zullen de moleculen zich weer hechten aan het materiaal.* Plaats de luiers dus op een tochtig plekje (trappegat, bij een raam, aan een rek aan het plafond boven het trappegat). Ik heb een rek oven het trappegat. Dat is het ‘snelstdrogende plekje’ in ons huis. Je kunt eventueel ook een kleine ventilator in je droogruimte zetten op de laagste stand. Dit schijnt goedkoper te zijn dan de droger en de luiers zijn wel een stuk sneller droog.

De verschillende materialen hebben wel verschillende droogtijden, afhankelijk van hoe de luier in elkaar zit. Kijk hiervoor ook in mijn ‘luierkeuzetabel’.

Bamboo neemt veel water op en droogt daarom ook relatief langzaam. Bij mij duurt het één tot twee dagen voordat deze droog is. Bamboo boosters drogen weer sneller, omdat het minder lagen bamboe zijn.

Fleece is het snelste droog. De alles-in-één-luiers met een fleece binnenkant drogen dan ook snel.

Biologische katoen kan snel drogen, maar het is helemaal afhankelijk van de hoeveelheid lagen die er bovenop elkaar zitten. Sommige luiers hebben een ingenaaide booster. Deze vouwt open en zo droogt de luier toch snel.

*Als je niet uit het raam hebt zitten kijken tijdens je scheikunde les (ik wel!), weet je dat water bestaat uit waterstof- en zuurstofatomen. Die plakken aan elkaar omdat de ene negatief geladen is en de andere positief, het zijn net magneten. Als een watermolecuul verdampt en zich verwijdert van de luier, komt het molecuul snel weer terug, omdat het zich aangetrokken voelt tot de andere dichtsbijzijnde watermoleculen (magnetische aantrekkingskracht). Meestal zit deze dichtsbijzijnde watermolecuul in de luier. Daarom droogt was veel sneller op de tocht.

 

Welke overbroekjes heb ik nodig en hoeveel?

De hoesjes van Little Lamb zijn ontworpen om over Little Lamb overbroekjes te passen. Er is hier echter ook rekening gehouden met de pasvorm over andere soorten luiers. Little Lamb gelooft dat ze de beste ‘all-rounder’ zijn. Ik gebruik hun hoesjes ook en naast dat ze heel lekdicht zijn, passen ze inderdaad over andere merken luiers.

Ik heb dit echter ook met andere merken zoals Nature Babies en Bummis. Hun overbroekjes passen ook over de Little Lamb Bamboe, behalve de Bummis NB. Deze zou over een vouwluier passen (nog niet in het assortiment).

Feedback van klanten laat zien dat je ongeveer één overbroekje gebruikt voor elke drie tot vier verschoningen. Je verschoont de luier, maar niet het overbroekje, behalve als er ontlasting op zit of het begint te stinken.

Mijn luiers zijn hard geworden!!

Er zijn een paar dingen die je wasmachine hier aan kan doen.

Het kan een zijn dat er veel waspoeder is achtergebleven in de luiers.

‘Which?’ Magazine (GB), beoordeelde 140 wasmachines in GB  en kwam erachter dat er maar 3 voldoende spoelden. Geen van de machines kreeg de beoordeling ‘uitmuntend’. Schokkend!

60% deed het alleen maar slecht of erg slecht bij het spoelen en dat zijn de machines die veel geadverteerd worden (GB).

Waarom? Alle fabricanten willen graag een goede eco-functie voor hun consumenten omdat zij dit belangrijk vinden bij de aankoop van hun machine. We willen toch allemaal goede duurzame beslissingen maken?

Water kost geld. Het valt soms met bakken uit de hemel, maar om het schoon te maken, te verplaatsen en op te warmen, kost energie. Daarom proberen wasmachines zo weinig mogelijk water te gebruiken. En de grootste besparing van water zit in het spoelen van de was. 

Als je in een zacht water gebied woont en je luiers zijn hard geworden of ruiken naar wasmiddel nadat je ze uit de wasmachine hebt gehaald, zet de wasmachine dan nog één of meerdere keren op een spoelcyclus, tot je geen zeepbellen meer ziet verschijnen.  

Als je in een gebied woont met hard water, kan het een opbouw zijn van kalkaanslag. Dat weet je als het warmteelement in je waterkoker er niet meer zo glimmend uitziet als toen je het net had gekocht. Als dat zo is, moet je de wasroutine aanpassen. Spoel niet of minder of gebruik bij een spoelcyclus ook waspoeder. Het is zaak de hoeveelheid waspoeder goed af te stemmen. Gebruik zoveel dat de luiers wel schoon worden, maar niet zoveel dat er ook waspoeder achterblijft in de luiers. Gebruik van poeder in gebieden met hard water is essentieel omdat er anders mineralen gaan afzetten in je luiers, net als in handdoeken etc.

Even een opmerking: is er geen link tussen het verhoogde percentage aan eczeem en het niet goed uitspoelen van wasmiddelen door de modern wasmachines? Probeer eens meer te spoelen als de baby eczeem heeft en zie wat er gebeurd!

Nog een tip: Klopt de luiers eens goed uit als ze uit de wasmachine komen, net zoals je met een spijkerbroek doet om de kreukels eruit te halen. Dit zal de individuele vezels uit elkaar slaan. De luier voelt dan zachter aan en droogt ook nog eens sneller.


Gaat mijn baby luieruitslag krijgen?

De meeste babies krijgen een keer luieruitslag, en dat betekent niet dat je een slechte ouder bent.

Luieruitslag is een term die over heel veel verschillende huidcondities gaat. De twee grote boosdoeners zijn of de babies natuurlijke flora die zich lekker ontwikkeld in de vochtige warme omgeving, of de chemische reactie tussen plas en poep.

Er wordt ammoniak ontwikkeld als plas en poep bij elkaar komen en dit heeft zijn effect op de gevoelige babyhuid. Verschoon de baby dan ook zo snel mogelijk als er ontlasting is geproduceerd en was de baby met wat lauw water + dep heel goed droog.


Moet ik de poep-luiers weken?

Nee, droog bewaren is aanbevolen. Het waterdichte materiaal blijft veel langer goed als het niet wordt geweekt. Ook niet uitwringen.

Het deksel houdt de geur tegen en een droge emmer is veel makkelijker te tillen.

Wasbare luiers zijn bezig met een ‘comeback’, doordat er zulke nieuwe ontwerpen zijn. De vierkante platte luier bestaat nog wel, maar nodigt niet iedereen uit tot gebruik. Naast mooie luiers zijn er natuurlijk ook de wasmachine en het wasmiddel die het makkelijker maaken. Weken, uitkoken op het gasfornuis: allemaal niet meer nodig.

 

Waarom moet ik de luiers wassen voordat ik ze gebruik?

Alle wasbare producten moeten gewassen worden voor gebruik omdat dit het absorbtievermogen verbetert.

Elke draad heft een ‘maat’ om zo klitvrij door de ‘brei-machine’ te kunnen die op hoge snelheid opereert. Biologische katoen en bamboe luiers zullen niet de volledige absorbtie krijgen totdat je ze 6 keer hebt gewassen. In de fabriek gemaakte draden zitten een beetje ‘dicht’ en moeten uitzetten om zo meer vocht te kunnen vasthouden. Een luier die 6x is gewassen houdt 12% meer vocht vast dan een 2x gewassen luier. Deze houdt weer twee keer zoveel vocht vast dan een ongewassen luier.

Was de luiers op een 30˚C cyclus, zonder wasmiddel. Je hoeft niet te drogen tussen de wasbeurten, laat ze lekker in de wasmachine en ‘press play’.

 

Wat gebruik jij?

Ik gebruik vooral het tweedelige system: een Little Lamb bamboe luier met een overbroekje. Dit is de kampioen in het binnenhouden van explosies en voor de nacht. En dat is toch waar een luier voor bedoeld is? Ik heb verschillende designs, kleuren en merken overbroekjes. Gewoon omdat ik het leuk vind. Verder heb ik een aantal alles-in-één modellen, en pocketluiers. Deze zijn soms gewoon handig. Ik vind het fijn om niet teveel verschillende modellen te gebruiken omdat ik anders het overzicht verlies wat waarbij hoort.

Momenteel heb ik wel heel veel verschillende merken en ontwerpen luiers liggen om ze te testen. Niet erg handig moet ik zeggen. Ik kies heel bewust voor bepaalde merken en tegen andere, dus als je een vraag hebt over een bepaalde luier die je ergens hebt gezien, stel hem via bestellen@mooregreen.nl of geef me een belletje en ik probeer je het uit te leggen, hoe ik dat model luier ervaar. Heb je een andere vraag... wees welkom via de mail of de telefoon. Wil je luiers zien en voelen, misschien kunnen we eens afspreken?

 
Verkoop je ook cadeaubonnen?

Nee, deze verkoop ik niet meer omdat er zo weinig van verkocht werden. Wel kun je uiteraard wasbare luiers op je verlangslijstje zetten of als idee op het geboortekaartje. Een berichtje op facebook met een link naar www.facebook.com/mooregreen.nl kan eventueel ook? Of zet de producten van je keuze op www.lijstje.nl? Leuk om te geven en gelijk helder wat je graag wilt hebben?