Voor wasbare luiers kun je diverse accessoires vinden. Wasbare billendoekjes of een booster voor extra absorptie. Of een wetbag of snappi om je vouwluier mee af te sluiten. Ze maken wasbaar luieren net even wat mooier, makkelijker of sneller.


Accessoires voor wasbare luiers

Om je wasbare luiers zo optimaal mogelijk te gebruiken zijn er diverse accessoires te bedenken om het wasbaar luieren net iets makkelijker of leuker te maken. Denk hierbij aan extra absorptie in de vorm van een booster, een luieremmer om je vuile luiers in op te slaan of wasbare billendoekjes.

Booster

Een booster is een onmisbare accessoire voor je wasbare luiers, vooral bij grotere kindjes en voor in de nachten. Een booster geeft extra absorptie vermogen aan de wasbare luier, zodat hij meer urine op kan vangen. Je hebt ze in diverse materialen, bamboe, katoen, hennep of een mix hiervan. Elk materiaal heeft haar eigen voordeel en soms kan het maken van een combinatie aan materialen de beste luier voor jou kindje maken. Een booster plaats je tussen je kindje en de luier of juist tussen de luier en het overbroekje.

Inlegvellen

Zolang je kindje nog exclusief borst of flesvoeding drinkt ben je nog geen inlegvellen nodig want je wasmachine wast deze ontlasting keurig uit je luiers. Maar zodra ze vaste voeding gaan eten wast je wasmachine dit er niet mooi meer uit. Dan kun je gebruik gaan maken van inlegvellen. Je hebt zowel wasbare inlegvellen als wegwerp inlegvellen.

Wasbare inlegvellen hebben 2 voordelen, ten eerste kun je ze wassen wanneer er ontlasting in zit (je kunt ze uitschudden boven de wc) en ten tweede geven ze een droog gevoel aan de billetjes. Ze zijn vaak gemaakt van fleece.

Een wegwerp inlegvel gooi je, zoals de naam zegt, weg na gebruik. Echter is dit wel enkel noodzakelijk bij ontlasting, bij urine kun je ze meerdere keren mee wassen (vaak tot wel 8 a 10 keer). Denk eraan dat je een wegwerp inlegvel niét door de wc spoelt, in Nederland is dit niet toegestaan. Menselijk ontlasting mag niet bij het GFT, dus je zult het bij het rest afval weg moeten gooien.

Lanoliseren en wassen

Een wolbroek is het perfecte overbroekje voor over wasbare luiers voor de nachten en bij veelplassers. Daarnaast zien ze er super schattig uit. Een wolbroekje moet je voor gebruik lanoliseren om hem waterdicht te maken. Lanoliseren doe je met lanoline en lanoline.

Luieremmer

Voor het bewaren van je vuile wasbare luiers kun je gebruik maken van een luieremmer. Hierin hang je een wasnet en wanneer het toe is aan wassen, haal je simpel het wasnet eruit en stop je in de wasmachine.

Romperverlenger

Een romperverlenger is een handige accessoire om je rompers tot 8 centimeter verlengen. Hierdoor kun je de juiste maat romper voor je kindje gebruiken zonder druklekkage van een te strakke romper bij je wasbare luier.

Snappi en Boingo

Vouwluiers zoals een oogjesluier, hydrofiele luier of prefold zijn zeer geliefde wasbare luiers. Je sluit deze fijne luiers af met een Snappi of Boingo. Een Snappi heeft 3 haakjes en is verkrijgbaar in 2 maten. Een Boingo heeft 2 haakjes en komt in een setje van 2.

Wasbare billendoekjes

Wasbare billendoekjes zijn goede vervangers voor de wegwerp variant. Ze zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, materialen en diktes. Het gebruik is simpel, even nat maken en je kunt de billen poetsen. Na het poetsen even goed nadrogen om luieruitslag te voorkomen. Daarna gooi je ze in de luieremmer of in een speciaal bakje voor de vuile doekjes. Je bespaart met wasbare billendoekjes tot wel € 250 per kind per jaar!

Wasnetten/ waszakken

Een wasnet of waszak gebruik je in je luieremmer. Zo kun je zonder vieze handen te krijgen in 1 handeling je vuile wasbare luiers in de wasmachine stoppen. Advies is om 2 wasnetten per luieremmer te hebben, 1 voor in de was en de ander in de luieremmer.

Wetbags

Een goed alternatief voor de luieremmer thuis, of voor onderweg is een wetbag. Een wetbag is een waterdichte en geurvrije zak waarin je je wasbare luiers en billendoekjes (en eventueel wasbare maandverbanden) kunt bewaren tot je moet wassen. Eenvoudig de rits openen en in de wasmachine plaatsen. Je wasmachine wast de was uit de wetbag. Wetbags heb je in diverse formaten en printjes, maar ook in een variant met een droog deel erbij voor bijvoorbeeld enkele droge kleren of luiers. Dit noem je een wet/dry bag, deze heb je ook in diverse formaten en printjes.